Operatie "Exit Walled Gardens"

Dit artikel is zo'n 6 jaar oud en 1 jaar voor het laatst bijgewerkt. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik ben een tegenstander van "walled gardens", de datasilo's waar ontzettend veel data in verdwijnt, tegenwoordig. Vroeger hadden mensen blogs, tegenwoordig drukken ze hun geneuzel op Facebook of Twitter, en daar blijft het dan ook bij. Er gaat ooit, wanneer — niet als — die diensten omvallen, een hele hoop noeste arbeid verloren. Niet alles daarvan zal individueel gezien een erg groot verlies zijn, maar het geheel is wel de weerspiegeling van een tijdperk, en daar valt dan een gat in. En dat is dan nog voordat je begint over surveillance capitalism en de manieren waarop mensen de controle over hun eigen creatieve uitingen volledig uit handen geven.

De posts hieronder zijn mijn beschrijvingen van hoe ik delen van die silo's waarin ook ik data had, heb ontruimd en de controle weer naar mezelf heb gehaald.

Foto: Jelleke Vanooteghem.