De reaguurschuur staat weer open

Eigenlijk een beetje een exit-walled-garden-post, want ik heb er geen Disqus bij nodig

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Bij de overgang van WordPress naar Bolt (poe, intussen ook alweer bijna drie jaar geleden) had ik bewust de oude comments niet meegenomen naar Disqus, en bovendien was ik niet honderd procent happy met het idee Disqus zelf. Vandaag zijn die twee puntjes vakkundig afgetikt.

Bij de overgang van WordPress naar Bolt (poe, intussen ook alweer bijna drie jaar geleden) had ik bewust de oude comments niet meegenomen naar Disqus, wat ik in eerste instantie gebruikte voor het regeurstukje. Aangezien Disqus ook natuurlijk ook maar een externe partij is, wilde ik niet eventjes voor de oude reageurders bepalen dat zij het okee zouden vinden om met hun naam en e-mailadres ongevraagd daar terecht te komen. Ik heb nog even zitten overwegen om daar zelf iets in te gaan knutselen, maar :effort: - Disqus it was, en dan maar geen oude comments.

Behalve dat ik daarmee een heel stuk geschiedenis miste (want de commentaren maken toch wel een redelijk deel van de content uit, wat mij betreft), was ik ook nog eens niet geheel blij met het verschijnsel Disqus zelf. Wat gegevens betreft is het niet eens zo'n enorm ommuurde tuin: je kunt te allen tijde je hele bak data uitlezen in een redelijk verwerkbaar formaat. Maar het is wel een partij die bepaalt wat er met je content gebeurt, die er advertenties bij kan zetten, enzovoorts. Sub-optimaal, dus, voor de ietwat privacy-gevoelige doe-het-zelfer in mij.

Isso

Nou is er in de Bolt store wel een extensie die integratie met Isso belooft. Die extensie werkt niet meer (want is geschreven voor Bolt 2), maar bracht me wel op het spoor van Isso, dus.

Een soort Disqus-achtig systeem, maar dan in eigen beheer, en op je eigen server. Na een tijdje ontwikkelstilte heeft de ontwikkelaar weer eens een update gedaan, compleet met een Dockerfile, zodat ik de boel zonder kunstgrepen in een containertje kan drukken. Wat knutselwerk verder (waarin ik en passant nog iets over nginx heb bijgeleerd) lijkt het nu te werken, en zijn er weer commentaarformuliertjes. Dat niet alleen, maar alle oude commentaren konden gewoon geïmporteerd worden. Die staan er dus ook weer netjes bij. De paar commentaren die in de Disqus-tijd zijn gemaakt, zijn ook meegenomen. Moderatie gaat nog wat bare-bones (maar wel effectief), en volgens mij is de performance verder prima.

One size doesn't fit all

Is dit nu de meest geschikte manier om onder elk blog reacties te krijgen? Nou, nee, dat dan weer niet. Ondanks dat het uiteindelijk allemaal niet zo moeilijk was, is "even een containertje aanzwengelen en je reverse proxy dat onder je site laten drukken, hoppetee" niet iets dat je op de gemiddelde shared hosting-omgeving gaat kunnen doen. Aan de andere kant: het stelt je juist wel weer in staat om, mocht je volume daarnaar zijn, je reactiemechaniek volledig los te trekken van je site. Dat niet alleen, maar de commentaren werken "op URL", niet "op een specifieke post" - dat betekent dat ze ook onder statische pagina's e.d. kunnen worden geplakt.

Nog te doen

Al met al weer een missend puntje afgewerkt, mostly. Het zou ook mogelijk moeten zijn om Gravatars te gebruiken bij de commentaren, maar ik ben er nog niet helemaal over uit of ik dat wil - ook Gravatar is weer zo'n externe partij, natuurlijk, en om de verschillende reaguurders in een thread uit elkaar te houden, werken de avatars die Isso zelf genereert ook prima. En het formulier bevat momenteel nog grove leugens, aangezien zowel naam als e-mail verplicht zijn. Dat laatste verander ik misschien nog wel, maar een naam wil ik er eigenlijk altijd wel bijhebben.

Maar goed, dat zijn al met al kleine tweaks. Het systeem an sich staat, en er kan gebruik van gemaakt worden. Hint hint.

Edit: Ik heb de verplichting tot het achterlaten van een e-mailadres er afgehaald en de velden van het formulier iets beter laten passen. Dat moet allemaal nog wel wat meer onder handen genomen worden, maar voor nu is het wel even goed.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.