Zo, en toen waren we om naar Bolt

Weekend-projectje, uitgesmeerd over dik twee jaar

Dit artikel is al zo'n 6 jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Stap één: je mompelt iets over van WordPress afstappen, waarna je er vervolgens weinig meer over laat horen.

Stap twee: je mompelt een jaar later nog iets over je eerdere gemompel, waarna er alsnog weinig gebeurt. Prioriteiten, tja.

Stap drie: Hee, de boel is omgezet, je bent overgestapt naar Bolt.

Uiteraard is er in stap drie wel wat werk gaan zitten...

Importeren van data

Wat de overstap iets moeilijker heeft gemaakt, is het enorme verschil tussen Bolt en WordPress. Ja, je kunt je posts (en pagina's, en attachments) importeren, maar dat is hooguit goed voor een basis. Er zit namelijk wat verschil tussen hoe WordPress met posts omgaat (en hoe ik WordPress gebruikte) en hoe Bolt dat doet.

In WordPress heeft een post een titel, een body, een excerpt en nog wat extra spul, zoals auteurs, types, enzovoorts. Ik gebruikte het excerpt niet als samenvatting zoals onze lieve heer bedoeld had, maar als een soort extra titel die ik dan links van de post had staan. WordPress heeft verder de optie om een post in twee stukken te hakken door ergens <!--more--> neer te plempen; eigenlijk dus een soort korte versie versus volledige versie. In lijsten werd, als je dat zo had ingesteld, alleen het eerste stuk weergegeven, en op de "losse post"-pagina's stond het volledige verhaal.

In Bolt heb je standaard een titel, een teaser (de samenvatting die je in lijstweergaves terugziet) en de volledige body. Dat moest dus een beetje omgebatterijd worden, wilde ik mijn oude structuur kunnen behouden. Gelukkig is Bolt enorm flexibel wat betreft de inrichting van je database: als jij vind dat elke post ook een veld "subtitle" moet hebben, dan kan dat gewoon. In WordPress moet je dan met custom fields gaan werken en komt het op een grote stapel terecht, maar in Bolt is zo'n veld gewoon een eersterangs burger die je keurig in de interface kunt laten verschijnen, zoals ik met het veld Subtitle heb gedaan:

Screenshot van de Bolt interface

Daarnaast is het een kwestie van in de database wat schuiven met content; wat eerder de teaser was, moet nu naar subtitle, in teaser mag het gedeelte van de post vóór de <!--more-->, en in body mag dan de hele post. Ik heb nog overwogen om daar alleen het gedeelte na de more te zetten, maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen, aangezien ik dan weer tegen een systeem in aan het prutsen ben.

Er zijn ook nog wat posts (best wel een aantal, eigenlijk) die ik ooit, bij wijze van experiment, via FeedWordPress puur als linkdump in WordPress had laten schieten. Dat werkt nu natuurlijk ook niet meer, dus daar moet ik nog even wat op verzinnen. Dit soort uitzonderingsdingen is juist een reden om niet meer voor al te aparte oplossingen te willen gaan...

Reacties en zo

Bolt doet, in tegenstelling tot WordPress, standaard niet aan reacties. Er zijn al wel extensies om Disqus of Facebook-reacties te integreren, maar eigenlijk zag ik dat niet zo enorm zitten. Control freak, in eigen hand houden, u kent dat wel. Ik heb gekeken naar het maken van een extensie voor "lokale" commentaren, en wellicht dat dat er ooit nog van komt, maar voor nu heb ik besloten om het toch maar lekker makkelijk via Disqus te spelen. Ik hoef dan niet een heel wiel opnieuw uit te vinden en bij te houden, en een reactiesysteem goed doen is een vrij uitgebreid wiel.

Blijft natuurlijk het punt van de oude commentaren: die zijn niet mee-geïmporteerd. Ik zou ze in Disqus kunnen importeren, maar dat wil ik niet zomaar doen; mensen hebben ooit hier een reactie achtergelaten, en ik ga niet nu met terugwerkende kracht voor ze besluiten dat ze hun gegevens in een extern systeem willen hebben staan. Misschien dat ik ooit de tijd ga steken in een hybride systeem, nieuwe reacties via Disqus, bestaande reacties op de één of andere manier statisch lokaal. Ik heb de data, en ik vind het er wel een beetje bijhoren.

Theme en layout

Los van de data, werkt Bolt op een andere manier met templates. In WordPress gebruik je standaard PHP, en heeft WordPress een heleboel functies voor je gedefinieerd om data op te halen. Bolt gebruikt Twig, en schiet daar een aantal waardes en een paar filters naartoe. Ik had al ervaring met Twig, dus dat was verder geen grote cultuurschok.

Ik heb het standaard-theme als basis gebruikt en daar hier en daar een beetje een eigen smoel op proberen te drukken. Geen hele hoogstaande dingen, verder. In ieder geval werkt het allemaal mostly in alle browsers goed genoeg, is het vrij licht van code, en is het semantisch tot en met. In de loop der tijd zal ik er vast nog wel wat aan sleutelen.

Oh, en die foto op de index: die heb ik zelf geschoten op vakantie in Frankrijk.

De TODO-lijst

Er zijn nog wat dingetjes die missen, maar die niet zoveel prioriteit hadden dat ik erop wilde wachten:

  • De archief-pagina is momenteel een beetje karig

  • De footer is nog een beetje kaal, daar zal nog wat contactinformatie en zo in moeten

  • Ik moet, zoals gezegd, nog een oplossing verzinnen voor de oudere reacties

  • Er zal ook nog wat in de oude data geschuierd moeten worden om de oude posts van categorieën te voorzien - die zijn bij de import niet meegenomen, of ik heb ze later zelf om zeep geholpen - en de linkdump-posts weer compleet te maken

Voor nu mag u eerst eens een blik werpen en een oordeel vellen, en ga ik nog even verder met wennen aan Bolt.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.