Hallo, e-mail, welkom terug thuis

Wie zegt dat je anno 2019 geen e-mail zelf kunt hosten, zit er naast. Waarschijnlijk.

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

De e-mail voor doenietzomoeilijk.nl heb ik ooit, toen dat nog gratis kon, een keer omgezet naar G-Suite. Tijd om dat, in het kader van de degooglificatie, terug te draaien.

De e-mail voor doenietzomoeilijk.nl draaide al jaren via Google - vroeger was het gratis voor non-profit-domeinen, voordat dat hele G-suite een beetje een ding werd, en al die tijd heeft het ook altijd wel gewerkt. Tegenwoordig word ik echter steeds vaker gepushed om toch wel een betaalde versie af te gaan nemen, en om te voorkomen dat ik in de toekomst ineens in de kou kom te staan, en omdat ik toch al aan het ont-googlen was, werd het hoog tijd om dat weer naar de eigen server te halen.

Nou heb ik daarbij het geluk dat ik internet van KPN heb. Zou ik Ziggo gebruiken, dan was het verhaal al geëindigd voordat het begonnen was: Ziggo blokkeert al jaren poort 25, wat het ontvangen van e-mail op je thuisverbinding onmogelijk maakt. Die blokkade is soort van logisch, want het voorkomt spam die via niets-vermoedende hulpelozen wordt verstuurd, maar het is tegelijk een beetje sneu voor mensen die wel (denken te) weten waar ze mee bezig zijn.

Uiteraard doel ik daarmee op mezelf.

Vroeger, toen dat dus nog wel op het toenmalige @Home kon, draaide ik ook al zelf mail, dus bang was ik er niet voor. Uit oogpunt van "makkelijk" doe ik het nu wel via een voorgekookte Docker-constructie, maar onder de motorkap is het nog steeds Postfix en Courier, en standaard protocollen die niet steeds verder worden dichtgetimmerd en afgezonderd.

Weer een puntje van de lijst af.

Foto: Muukii on Unsplash

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.