HP maakt stiekem de iLO-software een miljoen keer beter

Server-hardware is prachtig, vooral als de fabrikant fijne firmware-updates blijft uitgeven

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Na wat gezemel over de server, de vorige keer, nu ook een stukje fijn nieuws: HP heeft een update voor iLO uitgebracht die mijn leven weer een stukje prettiger maakt.

Om bij het begin te beginnen: iLO staat voor "integrated lights-out", wat de benaming is die HP aan hun Lights-Out management heeft meegegeven. Lights-Out houdt in, dat je zaken aan je server kunt aanpassen zonder dat je fysieke toegang nodig hebt. De server kan in een afgesloten server-ruimte (met het licht uit, jazeker) staan, en toch kun je 'm herstarten, een RAID configureren, en andere dingen doen waarvoor je normaal met een monitor en toetsenbord moet gaan sjouwen. Een klein extra computertje in je server, daar komt het op neer. Met andere woorden: je kunt zo'n apparaat hardware-matig in orde maken, in een (gekoeld, lawaaiig) server-hok drukken, en dan van veilige en comfortabele afstand een OS installeren en serverdingen doen. Super.

Bam, loginscherm

In geval van HP betekent dat onder andere dat je van op afstand een ISO-image als virtuele CD-ROM aan je server kunt hangen (handig), en dat je de server van op afstand aan en uit kunt zetten (handig), en dat je een virtuele console kunt openen waarmee je de server kunt benaderen alsof je er een scherm en toetsenbord naartoe hebt gesjouwd (super-handig).

Behalve dan dat de remote console voorheen in twee smaken te krijgen was: een Java-applet (die soort van, maar wel vrij beroerd, werkte op Mac en Linux-machines) en een .NET-applicatie (die alleen onder Windows werkt). In geval van drama moest ik dan dus alsnog naar De Computerkamer hobbelen, aangezien daar mijn PC staat waar toevallig ook nog Windows op rondslingert.

Dat is nu in versie 2.70 van de firmware opgelost: er is een HTML5 remote console toegevoegd, en die werkt prima vanaf een Macbook, die zal ongetwijfeld prima werken vanaf mijn Linux desktop, en het werkt zelfs soort van op mijn telefoon.

En dat terwijl ik eigenlijk aan het onderzoeken was of ze die opstartproblemen al eens hadden opgelost...

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.