Dat glorieuze gevoel als je heel veel zoekwerk Nextcloud weer aan de gang hebt...

...gemengd met de lichte schaamte omdat het zoiets simpels was

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik gebruik al een paar jaar Nextcloud als vervanging voor Dropbox - eigenlijk iets waar eens een "exit walled garden"-post over zou moeten komen - en dat draaide tot nu toe altijd op de Mac mini waar ik alle web-dingen op draaide. Die mini moet eigenlijk nog steeds uitgefaseerd worden, aangezien ik al een tijd een veel geschiktere HP microserver heb voor dat soort dingen. Moet misschien ook nog eens een post over komen.

Anyway.

DoeNietZoMoeilijk zelf verhuisde ik er vrij eenvoudig heen, maar Nextcloud bleef problematisch: inloggen wilde niet. Ik kreeg een formulier, ik kuchte gebruikersnaam en wachtwoord op, ik kreeg weer hetzelfde formulier. Geen foutmelding, geen fout wachtwoord, maar vooral: geen login.

Zoeken, dus maar. De database is hetzelfde (heel MySQL had ik eerder al verhuisd en de mini gebruikte de database op de HP), de code is hetzelfde (want rsync), het enige waar verschil in kan zitten is instellingen. Ook dat leek niets op te leveren, de configuratie van nginx was ook vrij klakkeloos overgenomen, en die van PHP-FPM, nou ja, daar verandert toch niet zoveel in, toch? Gebruiker, pool size, dat was het dan wel... wacht.

Gebruiker.

Ik draai PHP-FPM onder een andere gebruiker dan standaard is op CentOS. Dat is prima, maar dan moet ik wel zorgen dat de directory waar PHP zijn sessie-bestanden dumpt óók de goede rechten heeft...

Er zijn dagen dat ik het best leuk vind om een beetje met servers te prutsen, en zo, en over het algemeen lukt het me ook aardig om die dingen te laten doen wat ik ongeveer voor ogen had. En er zijn dagen dat ik blij ben dat ik me primair met programmeren bezig houd, en niet met systeembeheer. Vandaag was er eentje uit de tweede categorie.

Ik ga nog even een koffie drinken en die palmafdruk van mijn voorhoofd proberen weg te poetsen...

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.