Hoe je eigen server je vrij merkbaar kan DoS-en

Server-hardware is prachtig, behalve als het niet meewerkt

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Een klein stukje onderhoud draaide afgelopen weekend uit op een flinke lap downtime - en de uiteindelijke oplossing was stiekem erg eenvoudig. Iets over servers en RAIDs en booten op een manier die HP eigenlijk niet ondersteunt.

Om even bij het begin te beginnen: op het moment dat ik dit schrijf, draait De Site op een HP Microserver die bij mij in een kast (eigenlijk TV-meubel) snort. Een paar harde schijven voor de data, en op de plaats van de optische drive een SSD voor het OS. Daar draait ook al een stukje home theater op, en een beetje bestandssynchronisatie, een containertje met e-mailgedoe en ach, als zo'n ding dan toch al staat te reutelen, hoeft je eigen site niet op een VPS ergens op andersmans computer te draaien, nietwaar?

Zoeentje, dus
Zo eentje, dus

Ik was zaterdag wat bezig met mail-instellingen (een domeintje erbij, u kent dat wel), en de boel reageerde een beetje stom. Kan soms gebeuren, er draait een wat oudere versie van Docker op, meestal lost een herstartje van de Docker-service het wel op. Not this time. Ach, het is toch een zaterdag, ik herstart dan de hele server wel, dat was ook al weer even geleden.

En toen kwam dat domme ding dus niet meer up. Oeps. Meekijken via iLO: bij het opstarten wordt geen bruikbare schijf gevonden. Oeps kwadraat.

Mijn grootste angst ("de SSD heeft de geest gegeven") was gelukkig ongegrond. En na het nodige nadenk- en leeswerk, bedacht ik me dat dat foefje met een SSD inderdaad een foefje was, en dat dat deels samenhangt met dat ik geen gebruik maak van de RAID-controller die HP in die server heeft verstopt. De SSD valt daar soort van onder, maar niet direct, dus je moet via-via toch die SSD in zijn uppie in een RAID0-configuratie zetten, en dan ineens kun je er van opstarten. Hoefde ik niet zelf uit te vogelen, ook dat was al helder beschreven allemaa.

Dus opgestart naar de Storage Admin, daar met trillende vingertjes de SSD weer in een RAID-array getoverd en een logische drive toegevoegd (vooral dat stukje baarde me zorgen, want wat als de HP-software in een vlaag van behulpzaamheid die schijf leeg zou donderen voor me?) en daarna met trillende vingertjes de boel weer opgestart... Bam, werken. Phew.

Nou schijnt de HP on-board software wel vaker te vergeten dat die extra-erin-getoverde SSD in zijn eentje in een RAID hangt, dus best kans dat dit weer eens gaat gebeuren. In ieder geval weet ik dan hoe ik het in een minuut of 10 moet oplossen, in plaats van in een halve dag...

Verder heb ik overigens geen klachten over het apparaat: HP maakt voor de zakelijke markt absoluut verdienstelijk spul, en los van softwarematige gekkigheidjes en eigen prutserij draait het ding nu zo'n anderhalf jaar als een tierelier. Als OS draait er een getweakede versie van CentOS op, die niet bijster hard gaat wat ontwikkelingen betreft, maar wel vrij trefzeker en betrouwbaar draait. Dus.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.