Minder tracking en meer tracking

Cijfertjes blijven een ding, maar privacy is dat ook

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Twee kleine updates van technische aard: statistieken en lettertypen. Beide Google- en trackingloos.

In het kader van de algehele ontgoogling heb ik een tijd geleden de Google Analytics-tracker van mijn blog verwijderd. Ja, het is leuk om naar de cijfertjes te kijken (hoewel niet het belangrijkste), maar het betekent ook dat alle bezoekers in beginsel worden gevolgd, bijgehouden en geteld. Google drukt die gegevens van alle bezoeken van een persoon bij elkaar, en dat is dan weer een mooi bouwsteentje in het maken van een uitgebreid online profiel. Heel leuk, hoef ik niet meer aan mee te werken, weg ermee.

Toch is het wel interessant om te weten hoeveel bezoekers je nou ongeveer langskrijgt (al vermoed ik dat dat aantal hier verdomde laag ligt). Er bestaat al langere tijd een open source alternatief voor Google Analytics, maar die houdt alsnog veel meer bij dan ik eigenlijk wil en vooral hoef te weten. Plus overhead, enzovoorts.

Er is nu een nieuw alternatief: Fathom. Klein, minimalistisch, houdt alleen het allerhoognodigste bij, en draait nu dus mee, behalve voor mensen die Do Not Track aan hebben staan.

Deel twee van het huishoudelijke: ik heb even de moeite genomen om de lettertypes niet meer via Google Fonts te laten lopen, maar gewoon zelf te hosten. Zal ongetwijfeld een klein beetje snelheid schelen (voor het eerste request in ieder geval), maar ook hier is weer een vorm van tracking uitgesloten. Het enige externe stukje dat ik nog even moet doen is FontAwesome, maar ik denk dat ik dat meepak als ik de boel hier weer eens omtimmer.

Foto: Bernard Hermant, Unsplash

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.