Wat ik zelf host en gebruik

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Een overzicht van wat ik zoal gebruik en eventueel zelf op een server heb snorren. De meeste van die diensten hebben maar één gebruiker — ikzelf. In theorie zouden er best meer mensen gebruik van kunnen maken, maar in praktijk zijn het vaak de minder main-stream dingen die familie en vrienden toch al niet zo gebruiken. Bovendien ben ik ietwat huivierig om mensen afhankelijk te hebben van mijn systeembeheerkunsten...

Hardware en OS

Ik heb sinds 2017 ergens een HP Microserver draaien — blogtechnisch lag alles een beetje stil, dus ik heb er geen beginverhaal bij. Er is in de loop der tijd wat geheugen en een andere CPU ingeprikt, maar verder is het nog steeds hetzelfde beest. Eerst op een fork van CentOS, sinds eind 2020 op OpenSUSE.

Een paar dingen draaien direct op het OS, maar veel draait ofwel in virtual machines, ofwel in containers. Hier beschrijf ik dat in iets meer detail.

Op de desktop en laptop draai ik ook Linux, ook OpenSUSE, maar waar ik op de server voor de stabielere (of in ieder geval trager bewegende) Leap heb gekozen, draai ik op de desktop Tumbleweed. Na Fedora is dit de enige distrohop die ik heb gemaakt, en ik heb absoluut geen aanvechting om iets anders te proberen.

Smartphones zijn voor mij altijd Android-toestellen geweest. Hoewel ik de "it just works"-filosofie van het Apple-ecosysteem wel enigszins kan begrijpen, is iOS me veel te gesloten.

Web

Op de server draaien Nginx en PHP kaal op het metaal, dus niet in een container of zoiets. Doenietzomoeilijk.nl draait daar sowieso op, maar Nginx fungeert ook als reverse proxy voor een hele sloot andere services, die over het algemeen in containers draaien.

Zoals tot in den treure vermeld, draait doenietzomoeilijk.nl sinds 2016 op het Bolt CMS, nog steeds een erg fijn stukje software van Nederlandse bodem.

Voor de broodnodige cijfertjes gebruik ik Plausible. Een prettig alternatief voor Google Analytics, dat niet alleen beter voor iedereens privacy is, maar ook nog eens ontzettend veel eenvoudiger, en daarmee prettiger in het gebruik.

E-mail

Ik draai al een paar jaar mijn eigen e-mailserver, zowel inkomend als uitgaand, op twee domeinnamen. Ik riep er hier wat over; intussen is dat project nog steeds levendig en wel, hier is de huidige documentatie. Het helpt absoluut dat KPN een relay biedt voor uitgaande mail, anders was het vrijwel zeker onmogelijk geweest om betrouwbaar e-mail te laten bezorgen vanaf mijn thuis-IP.

Ik heb nog ergens een web-mail-installatie slingeren, maar die kan ik wel weghalen, ik gebruik dat eigenlijk nooit. Op de telefoon lees ik mijn mail met K9, op de desktop met KMail of Thunderbird.

Sociaal en chat

Ik doe al jaren niet meer aan Facebook, en ik heb nog wel een Twitter-account, maar daar doe ik eigenlijk niets meer mee. Elke keer als ik op Twitter terecht kom, beginnen na een paar minuten mijn tenen alweer krom te trekken, wat een beerput.

Ik ben sinds een paar jaar op de fediverse actief, en draai sinds kort een eigen GoToSocial-server.

Voor chat draai ik een Synapse-server (dus Matrix; ik heb daar een bridge tegenaan geknutseld voor Signal (aangezien ik welgeteld één contact op Signal heb en daar dus geen hele app voor wil draaien). Matrix kan ook prima bridgen met IRC, dus daar hoef ik verder niets aan te doen. Ik heb een tijdje een bridge voor Telegram gedraaid, maar de eigen app van Telegram is gewoon heel erg fijn, die miste ik iets te erg. Als Matrix-clients gebruik ik Element en SchildiChat.

Opslag

Ik ben al jaren trouwe fan van Nextcloud voor het syncroniseren van bestanden (o.a. de foto's van mijn telefoon naar mijn server), maar ook voor de enorme hoeveelheden extra functionaliteit die je tegen Nextcloud aan kunt spijkeren, zoals een gesynchroniseerde agenda en contacten, een RSS-reader. Die laatste kan ik ook als app op mijn telefoon gebruiken, zodat de gelezen-status overal synchroon loopt.