Het enige dat Facebook nu nog hoeft te doen is de naam naar "Big Brother" veranderen

Ik dacht dat Hyves erg was, maar die kunnen het nog op "onhandig" gooien

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Een paar leuke ontwikkelingen in Facebook-land, recentelijk, die een weldenkend mens toch wel aan het denken zetten:

  • Natuurlijk was er de ontmanteling van privacy die al tijden aan de gang is; er doet een grafiekje de ronde — keurig HTML5 canvas, bij de weg — waarin je prachtig kunt zien wat er in de afgelopen paar jaar van "niet publiek" naar "wel publiek" is geschopt. Facebook murmelt wel over fine-grained privacy controls en zo, maar per saldo komt het erop neer dat als je niet donders goed in de gaten houdt wat je met wie deelt, het gewoon op het grote boze internet komt te staan.

  • Nog los van wat er zo, huppetee, via Facebook zelf gedeeld wordt, hebben apps ook steeds meer inzicht in je social graph. De fine-grained privacy control bestaat eruit dat je een app toegang kunt weigeren, maar verdorie, dan moet je al die suffe spelletjes missen; genoeg mensen die dat geen optie vinden. Dan blijft optie twee over: er maar op vertrouwen dat de appjes-bakkers keurige mensen zijn. Juist, ja. Bovendien: je hele hebben en houden worden ook verstuurd als contacten op Facebook die rotspelletjes spelen. Je hoeft er zelf niets voor te doen. Je kunt er ook niets tegen doen.

  • Facebook wil dolgraag dat het hele fucking internet vol komt te staan met Facebook Like-knopjes. Daarmee moet het dan heel makkelijk worden om dat oh-zo-grappige LOLCAT-plaatje met de rest van de wereld te delen. En Facebook — en de partijen met wie Facebook data uitwisselt — inzicht te geven in (een deel van) je surfgedrag, maar daar zeuren we niet over.

  • Als je tot de groep mensen behoort die er geen probleem mee hebben dat zo'n beetje al je data publiekelijk op het internet staat — uiteindelijk kun je er zelf natuurlijk voor kiezen om dingen niet op Facebook te zetten, immers — loop je wellicht tegen een volgende horde aan: er zijn wel degelijk dingen die volgens Facebook niet publiek hoeven. Iets minder omslachtig uitgedrukt: Facebook censureert.

  • Misschien nog wel erger dan alle ongein die Facebook bewust uithaalt — het is misschien niet netjes allemaal, maar per saldo is het hun feestje en bepalen zij de regels — is de incompetentie die resulteert in de — oeps — openbaarheid van privé-chats of de — nou ja, wie kijkt daar nou naar — makkelijk te achterhalen IP-adressen in mailtjes. Onder andere.

Moet ik serieus nog verder gaan?

Ik ben eerder wel eens tekeer gegaan over Hyves, maar bij Hyves heb ik meer het idee dat het voortkomt uit knulligheid. Een gestuntel dat — als je het naast het ronduit evil gedrag van Facebook legt — vooral aandoenlijk aandoet. Let wel: dat maakt het nog niet goed, verre van. Maar het had dus nog veel erger kunnen zijn.

Oh, nog een laatste puntje:

  • Facebook schijnt bezig te zijn met locatie-geralteerd spul. Vanwege de enorme groep gebruikers zal dat ongetwijfeld voor enige verontrusting zorgen bij toko's als FourSquare en Gowalla, maar daar gaat het me niet om. Facebook zou zo ongeveer de allerlaatste partij op de wereld moeten zijn waar je vertelt waar je bent, zelfs al is het afgerond op dichtstbijzijnde planeet.

  • Het meest beangstigende van allemaal: het overgrote merendeel van de gebruikers zal dit allemaal voor zoete koek slikken.

Facebook is een heel, heel eng bedrijf.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.