Je foto's op Insta zetten, is je foto's opgeven

Aan dat netwerkeffect hangt een prijskaartje

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Er kwam een interessant artikel voorbijwaaien op Mastodon: Court Rules Photographer Gave Up Exclusive Licensing Rights by Posting on Instagram. De strekking: fotografe verliest in ieder geval een deel van de controle over haar eigen foto's, omdat ze ze op Instagram plaatst, vindt een Amerikaanse rechter.

Dat zit zo: Mashable (een lijstjes-site, intussen) wilde een foto van fotografe Stephanie Sinclair gebruiken en vroeg haar om permissie. De fotografe bedankte voor de eer. "Prima,", bedacht Mashable, "dan embedden we de versie op Instagram wel". Fotografe ontstemd, en Amerika, dus op naar de rechter. Die oordeelde echter dat het plaatsen van de foto op Instagram het embedden op andere sites automagisch ook toestaat:

Sinclair "argues that it is unfair for Instagram to force a professional photographer like [her] to choose between 'remain[ing] in "private mode" on one of the most popular public photo sharing platforms in the world,' and granting Instagram a right to sub-license her photographs to users like Mashable," writes the judge. "Unquestionably, Instagram’s dominance of photograph- and video-sharing social media, coupled with the expansive transfer of rights that Instagram demands from its users, means that Plaintiff’s dilemma is a real one. But by posting the Photograph to her public Instagram account, Plaintiff made her choice. This Court cannot release her from the agreement she made."

Oftewel: ja, het kan zijn dat je je soort van gedwongen voelde, maar de keuze blijft uiteindelijk aan jou. En vervolgens heeft Instagram het recht om zo'n beetje alles met die foto te doen, inclusief ter embedding aanbieden aan iedereen en zijn moeder. De keerzijde is natuurlijk, dat je vervolgens kunt kiezen om die foto weer te verwijderen, waarna zo'n artikel met een gat blijft zitten, dus eigenlijk maakt het niet echt uit aan welke kant van het verhaal je staat: er zijn alleen maar verliezers. Behalve de advocaten, natuurlijk.

James Bartolomei, attorney for Sinclair, expressed disappointment with the outcome. "We believe no photographer knowingly contracted away their ownership rights in their photos when they choose to use Instagram," he added.

Tja. Niemand leest EULA's, maar in principe is dat natuurlijk wel precies wat je bij de meeste online diensten doet als je je foto's (of teksten, of wat dan ook) achterlaat: je draagt rechten over, met alle voor- en nadelen van dien. En hoezeer de hou-het-in-eigen-beheer-apostelen (waar ik er één van ben) ook vinden dat je het beste je spullen helemaal niet op Instagram en dergelijke kunt dumpen, zeker niet als je het je brood is, is het wel een feit dat dat netwerkeffect levensgroot is.

Tijd om dat "even" te doorbreken!

Foto: sarandy westfall op Unsplash

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.