Hoe hou je je blogproductie zo laag mogelijk?

Drempels, drempels, drempels!

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Af en toe maak ik het mezelf moeilijker dan strikt noodzakelijk. Die hele domeinnaam hier is minstens zo'n note-to-self als een oproep aan de wereld. Na de vorige post stond ik nog wat stil bij het "waarom post ik hier zo weinig", en voor een deel zijn dat zelf-opgelegde drempels.

Een, lang niet complete, lijst:

  • Ik heb ooit, in een grijs verleden, besloten dat ik mijn posts in MarkDown wilde schrijven. Prima systeem, maar op een mobiel apparaat is het toch net iets lastiger om een iets uitgebreider stuk tekst in te schrijven, en mobiel is nou net het meestgebruikte platform, tegenwoordig. Het _kan_, maar het kost meer moeite, dus drempel.
    Intussen heb ik dat opgelost (bedankt voor de tip, Bob) door HTML-velden te gebruiken, met de oude Markdown-velden als fallback.
  • Oh, zei ik daar velden, meervoud? Jazeker. Posts hebben bij mij een titel, een subtitel, een teaser en een body. Dat zijn vier velden, waarvan er twee (subtitel en teaser) in principe optioneel zijn, maar toch voel ik me altijd een klein beetje verplicht om ze in te vullen. En omdat ik in de huidige layout de teaser in de lijsten weergeef, maar niet in de enkele-post-weergave, moet ik de inhoud van de teaser ook weer in de body herhalen. Effort, weer een drempel, ook eentje die ik aan het opvangen ben.
  • Ach ja, en dan heb ik tegenwoordig ook nog een afbeelding-veld, dat ik meestal toch wel wil vullen, want zo'n grote banner-afbeelding staat wel kek en het maakt posts een beetje af. Tegelijk is dat dus wel een plaatje zoeken of maken, schalen, uploaden, nog meer moeite. Volslagen optioneel, maar het voelt zo gemakzuchtig als ik het niet doe.
  • En dan laten we nog even buiten beschouwing dat ik de neiging heb om langere stukken te schrijven...
  • Oh, laten we niet vergeten dat een standaard layout natuurlijk niet goed genoeg is - daar moet ik op zijn minst aan gefröbeld hebben, als ik 'm niet al geheel vanaf de grond optrek. Omkatdag, iemand? Ook DNZM zal er "binnenkort" weer anders uit gaan zien.

De grote grap is natuurlijk, dat de meeste van die drempels volslagen optioneel zijn. Ik kan ervoor kiezen om daar overheen te stappen, maar tegelijk zijn het ook van die drempels die "een normaal persoon" al vrij snel tegenhouden - een foto op insta knallen, een emoji en eventueel twee woordjes erbij, en een slootje voorgestelde hashtags aanklikken, dat is sneller gedaan. Dito voor Mastodon, en nog een heel ritsje andere platforms.

Het is niet voor iederen, en dat is ook prima. Ook niet voor web developer, devopser en systeembeheerder willen spelen is een geldige keuze. Tegelijk zijn die drempels nou eenmaal een bij-effect van het draaiende houden van, zoals Frank dat mooi noemt, het eigen kasteel. Ik moet zelf aan alle knoppen draaien, maar de keerzijde daarvan is dat ik aan alle knoppen kan en mag draaien.

Zo heb ik het graag. Dat ik dan misschien iets minder vaak draai, neem ik dan maar voor lief.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.