
Amper een week live en nu al gonst het op het interweb over Google Buzz. Ongetwijfeld helpt het dat Google ervoor gekozen heeft om Buzz aan Gmail te knopen; Gmail wordt, zeker onder de groep mensen die over Buzz een mening zouden kunnen hebben, flink gebruikt.
Er kwam het nodige protest over het feit dat Buzz in een aantal belangrijke dingen opt-out was, in plaats van opt-in. Dat schijnt zo te moeten, denk ik, Hyves doet dat ook, en Facebook doet er ook niet lullig over om ongevraagd allerlei dingen te veranderen. Toch zul Je het de Googlers na moeten geven: ze reageren wél op de kritiek, en snel ook. Binnen een paar dagen zijn er meerdere updates geweest, en ik verwacht dat er nog veel meer tweaks gaan volgen.
What's the buzz, tell me what's a-happening
Los van de privacy-issues: wat moeten we nu eigenlijk met Buzz?
Het lijkt vooral een tijdlijn, eentje die inhoud van allerlei plekken kan plukken, los van de updates die je in Buzz zelf post of de reacties die je op buzz van anderen geeft. Voordeel is wel dat je items kunt posten binnen een bepaalde groep — Bedankt voor die tip, Erwin — en dat er beetje gefilterd wordt; sommige items worden minder interessant geacht en ingeklapt.
Het geheel doet een beetje aan Dat Andere Google Project denken: Wave. Een wat uitgeklede, niet invitation-only, en vooral heel veel snellere versie, dan. Het doet ook nogal aan FriendFeed denken; dat werd een tijdje geleden door Facebook opgeslokt, waarna door velen voor de toekomst ervan wordt gevreesd.
Een belangrijk verschil met één van de concurrenten, Twitter, is dat je niet gebonden bent aan een limiet van 140 tekens. Vooral bij het reageren op een buzz van iemand anders is dat enorm prettig. Het geeft je net even iets meer speelruimte om duidelijk te zeggen wat je nou bedoelt. Ook het volgen van discussies tussen meerdere personen gaat een stuk prettiger.
Een ander belangrijk verschil met een andere concurrent, Facebook: Google belooft dat Buzz heel wat opener wordt dan Facebook. Een API en ondersteuning voor diverse open protocollen voor gegevensuitwisseling moeten er voor gaan zorgen dat we zo makkelijk mogelijk data in en uit het systeem kunnen krijgen. Dat zou betekenen dat Google Buzz lang niet zo'n walled garden wordt als andere netwerken, en dat is een hele dikke plus.
De toekomst van Google Buzz
Ik denk dat ik daar wel voorzichtig positief over kan zijn; niet alleen heeft Google er door het in Gmail te hangen voor gezorgd dat er vanaf dag één miljoenen gebruikers waren, veel van die gebruikers blijven — ondanks wat initieel gemor over privacy — ook hangen.
Je ziet dat ook heel duidelijk terug op bijvoorbeeld Mashable, waar bij artikelen knoppen staan om te delen op Buzz, Twitter en Facebook. Buzz "scoort" dan vaak ongeveer de helft van het aantal shares op Twitter, en veel meer dan op Facebook. Niet slecht voor een product dat pas een week uit is.
Google lijkt met Buzz eindelijk een mogelijk succesvolle visie op social media te hebben gelanceerd. Het blijft natuurlijk afwachten of het grote publiek het ook gaat oppikken, maar onder de early adopters lijkt het, ondanks een paar wankele stapjes, vrij early geadopt te worden.