Operatie "Exit Walled Gardens": Delicious.com

Ook Delicious.com-moe? Ga het lekker zelf hosten!

Dit artikel is al zo'n 13 jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik heb al een aantal keer verteld dat ik zo min mogelijk van "externe" sites -- eigenlijk "alles waar ik geen controle over heb" -- afhankelijk wil zijn. Voor de mensen die pas kortgeleden mee zijn gaan lezen: dat leg ik onder andere hier uit. Om die reden maak ik ook niet teveel werk van Hyves, Facebook en dergelijke. Vandaag ben ik daar weer een stapje verder in het centraliseren: ik heb Delicious van de lijst kunnen schrappen.

Delicious (vroeger heette dat nog gewoon Del.icio.us) is een social bookmarking site. Je kunt links plempen, er tags aan hangen, en de links van andere mensen bekijken. Prachtig allemaal, maar intussen draait het ergens bij Yahoo!, en dat sociale gedeelte ervan heb ik nooit echt gebruikt.

Scuttle (klik voor grotere versie)

Toen ik dus Scuttle tegenkwam was de keuze snel gemaakt. Of nou ja, nadat ik Scuttle even ergens had geïnstalleerd en ontdekte dat het voor mij alle functionaliteit van Delicious biedt. In ieder geval: al mijn bookmarks draaien nu keurig onder het doenietzomoeilijk.nl-domein. Het enige dat ik nu nog hoeft te doen is de lay een beetje aanpassen, want die is wat kazig, maar Scuttle is redelijk netjes geschreven, alle templates staan apart, dus dat gaat wel goedkomen.

Update: Dat IS intussen goedgekomen. De templates zijn misschien minder netjes dan ik zou willen, maar voor nu is het wel even goed.

Cocoalicious-voorkeuren (klik voor grotere versie)

Wat ook grappig is, trouwens, hoewel voor mij iets minder interessant, is dat Scuttle ook de API van Delicious redelijk nabootst. Een programma als Cocoalicious kan dus perfect van je nieuwe bookmarkstek gebruikmaken. Helemaal top.

Oh, en ik kan nu eindelijk tags met spaties erin gebruiken. Dat is iets dat Delicious nog steeds niet doet, en dat ga ik zeker niet missen.

Kortom: Scuttle is wat mij betreft een aanrader.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.