Ik had, toen de versemeuk-tracker nog draaide, daar ook wat advertenties op staan, net als op dille schreeuwde het van de daken. Niet veel bijzonders, maar voor een site die nauwelijks bezoekers trok, leverde het zo hier en daar toch clicks op. De verse-meuktracker ging echter offline, en dille schreeuwde... was ook functioneel dood -- alleen maar online gehouden om linkrot te voorkomen -- dus erg hard is dat de laatste tijd niet gegaan. De eerste honderd dollar is nog niet eens gehaald.

Gisteren heb ik dus maar eens wat advertenties op DNZM neergepoot. Het zijn nu twee blokjes, en niet al te groot, en nog belangrijker: voor de trouwe lezers staan ze er niet. Voordat er een advertentieblok wordt getoond, moet er namelijk eerst aan wat voorwaarden worden voldaan, en de eerste twee zijn heel simpel: terugkerende bezoekers en ingelogde gebruikers zien geen advertenties. Ik richt me vooral op de (vaak eenmalige) bezoekers die via een zoekmachine op een oude pagina terecht komen. Dat zijn er namelijk nogal wat. Het merendeel, eigenlijk.

Ik gebruik voor het "weergeven in speciale gevallen" Ozh' Who Sees Ads-plugin, die eigenlijk voor nog wel meer dan alleen advertenties te gebruiken is: je geeft een setje regels op, zoals "terugkerende bezoekers zien het niet, bezoekers die van een zoekmachine afkomen zien het wel, als vandaag tussen die en die datum valt zien alle bezoekers het wel", en vervolgens een blok willekeurige HTML dat in die gevallen wel of niet wordt getoond.

Dat kan een stuk advertentie-code zijn, maar niemand legt je een haarbreed in de weg als je in dat HTML-blok een "hoi, leuk dat je er weer bent"-mededeling wilt zetten en dat alleen aan de terugkerende bezoekers wilt laten zien. Je kiest zelf de regels en de inhoud, en je kunt zoveel van die blokken aanmaken als je wilt, en die in je template opnemen, of op een willekeurig punt in je post.

Genoeg leuke acties mee te bedenken, dus, maar eerst ga ik maar eens kijken hoe het met die advertenties loopt. Op zijn allerminst is het een interessant experiment; ik hou de inkomsten in de gaten, en ik kijk hoe ze te beïnvloeden zijn door met blokken te schuiven. Rijk verwacht ik er niet mee te worden, althans niet op korte termijn.

Vertel eens, hoe staat U tegenover al dan niet zichtbare reclame?