Waarom ik van WordPress naar Bolt met overgestapt

It's not me, it's you

Dit artikel is al zo'n 6 jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Fred vroeg in een comment op een eerdere post wat mijn reden was voor de switch naar Bolt. Ik dacht eigenlijk dat al eens wat uitgelegd te hebben, maar dat viel dus tegen.

Tijd om dat alsnog even te doen.

Fred vroeg in een comment op een eerdere post wat mijn reden was voor de switch naar Bolt. Ik dacht eigenlijk dat al eens wat uitgelegd te hebben, maar dat viel dus tegen. Tijd om dat alsnog even te doen.

Laten we eens beginnen om op te sommen waarom je het niet zou doen.

Redenen om niet op Bolt over te stappen

Een niet onbelangrijk punt dat Fred al benoemde: WordPress is, in de kern, lekker makkelijk. Het is na 13 jaar redelijk uitgekristalliseerd en heeft aardig wat features, en is een dusdanig wijdverspreid en bekend systeem dat er bakkenvol met tutorials en howto's voor te vinden zijn, en meer themes en plugins dan een mens nodig zou moeten hebben.
Bolt heeft dat hele ecosysteem niet. Er zijn themes en plugins, maar het zijn er lang niet zoveel, en ze worden ook niet allemaal even actief onderhouden.

Een ander verschil is backwards compatibility, dus in hoeverre de nieuwe versie (niet) afwijkt van de oude versie. WordPress is beroemd (en berucht) om de mate waarin de software zelf op oudere versies van PHP draait (helemaal terug tot aan 5.2, voor het laatst in 2011 bijgewerkt), en in hoeverre plugins op verschillende versies van WordPress kunnen werken. Daardoor is de kans dat je je site bij een willekeurige web-hoster aan de gang krijgt ongeveer 100%, en is de hoeveelheid dingen die stuk gaat bij een upgrade minimaal.

Bolt, daarentegen, vereist minimaal PHP 5.5.9 (intussen toch ook al weer 2 jaar oud) en wat modernere extensies. De recente release van Bolt 3 betekende een Backwards Compatibility Break voor plugins: een plugin werkt of in Bolt 2, of in Bolt 3, maar niet in allebei. Alle plugins die je gebruikt zullen dus eerst geschikt moeten worden gemaakt voor die nieuwere versie. Koppel dat aan die kleinere community, en dat betekent dus dat je af en toe moet wachten tot iemand anders iets heeft bijgewerkt, voordat je kunt upgraden. Voor mij betekent dat, dat ik dus niet zomaar even van versie 2 naar versie 3 over kan.

Een kleinere community, minder uitbreidingen die dan ook nog eens stuk gaan bij een update, out of the box minder functionaliteit dan WordPress: het klinkt allemaal niet rooskleurig, zo.

Elk voordeel heb zijn nadeel

De backwards compatibility van WordPress is, zoals ik in mijn eerste antwoord aan Fred al aangaf, zowel een vloek als een zegen. Natuurlijk, het is leuk en laagdrempelig dat je overal een WordPress-site kunt neerzetten, maar eigenlijk moet je niet blij zijn met die luxe: als jouw hoster nog PHP 5.2 draait, draait je site op een PHP-versie waarvoor een jaar of vijf al geen beveiliginsupdates meer zijn geweest, en dan is het nog de vraag in hoeverre de overige software op die server even ver achterloopt. Los daarvan is er in de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van snelheid en uitbreidingen aan de taal zelf, waardoor code een stuk robuuster en veiliger kan worden gemaakt. Je site hosten op een PHP 5.2-platform betekent dus dat alles trager draait en gevoeliger is voor allerhande beveiligingslekken, die al jaren bekend zijn. Je wil, kortom, niet hosten onder PHP-versie 5.5, en eigenlijk wil je gewoon versie 7.

WordPress kan dus met PHP-versies uit de oudheid uit de voeten, maar maakt geen gebruik van de taalkundige verbeteringen die voorhanden zijn, en bovendien is daar ook nog de kwestie van plugins die niet altijd met de nieuwere versies van PHP overweg kunnen. Die maken bijvoorbeeld directe verbindingen met een database, op een manier die intussen al jarenlang deprecated is, en sinds PHP 7 niet meer bestaat.

Dat is nog een ander probleem dat ik met het WordPress ecosysteem heb: het is gigantisch, maar tegelijk een ongecontroleerde bende van goedwillende zielen, waarvan een groot deel niet terzake kundig is. Het voorbeeld van de plugin die directe database-verbindingen maakt: dat is niet nodig, en wordt actief afgeraden in de WordPress-documentatie, maar toch gebeurt het. Als iedereen en zijn moeder zich gaat bezighouden met plugins en themes bouwen, dan is dat aan de ene kant prachtig en laagdrempelig en democratisch en zo, maar het leidt er wel toe dat er regelmatig WordPress-sites worden gehack, en vaker dan niet doordat er een brakke plugin wordt gebruikt, of een theme waar wat brakke plugins bij worden meegeleverd. Niet uit onwil, maar uit onkunde.

Maar hey, zo'n plugin werkt dan wel in meerdere versies van WordPress, dus iedereen kan meegenieten...

Het belangrijkste kenmerk van de WordPress-community is denk ik dat die vooral bestaat uit gebruikers, dus bloggers en andere content producers, en een enorme groep "SEO-experts" en social media guru's. Marketeers, geen programmeurs.

En dan is daar Bolt

Bolt is een project dat is opgezet door ontwikkelaars die een ruime ervaring met het schrijven van een CMS hebben (Bolt is de opvolger van PivotX, wat ongeveer even oud is als WordPress), maar die het hebben aangedurfd om opnieuw te beginnen volgens nieuwe inzichten en technieken. Waar mogelijk worden externe bouwblokken gebruikt, waardoor het project Bolt zelf zich kan bezighouden met de details, en plugin- en thema-ontwikkelaars een basis hebben die bekend en op meerdere plekken gedocumenteerd is.

En die community van Bolt mag dan een stuk kleiner zijn, ze bestaat wel voor een groter deel uit professionals. Mensen die ervaring hebben met programmeren en die de meeste basale fouten al gemaakt hebben en intussen zijn afgeleerd. Mensen die, net als ik, vinden dat de ontwikkelaars van websites een bepaalde verantwoording hebben naar de gebruikers ervan. Mensen die niet alleen maar bezig zijn met a quick buck maar ook nog oog hebben voor een stukje ambacktelijkheid en beroepstrots.

ALthans, dat hoop ik dan maar. In ieder geval is dat wel mijn ervaring met de community tot nu toe.

Terugkomend op de vraag van Fred...

Wat biedt Bolt jou meer dan Wordpress Max (behalve dan dat het allemaal een beetje eenvoudiger dan WP is)?

Mijn eerste antwoord was eigenlijk niet eens helemaal correct: Bolt doet, uit de doos, iets minder dan WordPress, maar de architectuur en code is een heel stuk geavanceerder, niet simpeler, en WordPress kan simpelweg niet diezelfde weg inslaan. Dat maakt Bolt voor een programmeur - which I am - een stuk aantrekkelijker; dit is een project waar ik gevoelsmatig simpelweg meer achter sta.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.