Omkat 2020: Guardsman

Mooi rood is niet lelijk

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik meldde het laatst al even terloops, maar ik ben er al veel langer (met tussenpozen, dat wel) mee bezig, en vandaag gaat-ie live: een nieuws smoelwerk voor DoeNietZoMoeilijk, genaamd Guardsman. Zoals het hoort met een omkat zijn er nog genoeg kleine dingetjes die "nog een beetje getweaked moeten worden" (want zo is het blogleven), maar ik ben er nu in ieder geval mee op een punt dat ik de wereld eraan bloot durf te stellen.

Om maar met die naam te beginnen: dat is de naam van de kleur rood, en die kwam ik toevallig op het spoor door de random kleurcombinanties van Randoma11y. Dat ik weer iets met rood ging doen zat al wel langer in de planning, maar toen ik de combi Guardsman Red en Foam (dat lichte blauw) zag, kriebelde het.

Onder de motorkap is dit theme vanaf de grond opgetrokken in Bootstrap, en het is de eerste keer dat ik de layout voor een flink deel met de standaard Bootstrap-classes doe. Ik weet nog niet of ik er helemaal achter sta. Het maakt de CSS een stuk simpeler: je past wat hoofdzaken, zoals kleuren en lettertypen en zo, aan, en misschien maak je nog een paar uitzonderingen op de standaard, maar dat is het dan wel. Je markup wordt er wel een stuk voller van, en dat voelt een beetje lelijk.

Ik zie het zomaar gebeuren, dat ik voor een volgende layout zo min mogelijk classes in de HTML ga gebruiken, en juist alles weer naar de CSS toe breng. Of misschien hang ik het wel op aan de RDFa markup die tóch al gebruikt wordt. Hmm...

Voor de liefhebbers: de javascript en CSS worden bij elkaar geharkt met Webpack, CSS wordt gegenereerd uit Sass (dat was Less in de vorige editie), de lettertypes zijn grappig genoeg hetzelfde gebleven, en er is eindelijk weer een archiefpagina - minus de hele categorieën-en-tags-en-jaarmaand-opsplitsing, want ik had eigenlijk niet het idee dat iemand daar enorm op zat te wachten.

Tenslotte voor het nageslacht nog even een voor- en na-kiekje:

DoeNietZoMoeilijk, ergens tussen 2018 en 2020

DoeNietZoMoeilijk, 2020

En nu maar weer content schrijven en oude content rechttrekken - ik ben tijdens het maken van dit theme behoorlijk wat bagage tegengekomen, maar daarover later meer.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.