Een verandering die eerdere bezoekers aan DNZM waarschijnlijk niet eens opgemerkt hadden: in het nieuwe theme heb ik de advertentieblokken die in de vorige versie zaten niet opgenomen. Ik zit er nu stevig over te denken om dat ook niet meer te doen.

Even kleine opfrisser: advertenties werden alleen bij de eerste paar pageviews weergegeven. Lezers die regelmatig terugkomen zie ik ten eerste niet zo snel op de advertenties klikken, en bovendien ben ik zelf niet kapot van advertenties -- waarom zou ik mijn trouwe volgelingen er dan aan blootstellen?

Advertenties als noodzakelijk kwaad dus, maar hoe minder, hoe beter.

Wat leverde het tot nu toe op?

Alles bij elkaar draai ik al een paar jaar advertenties. Ik zit nu rond de tweede betaling van Google aan, dus we praten over minder dan 150 euro. Niet echt een vetpot.

Logisch, natuurlijk, want om Serieuze Hoeveelheden Geld uit advertenties te halen heb je Heel Veel Bezoekers nodig, en/of Heel Veel Advertenties.

Het aantal bezoekers gaat gestaag omhoog maar we praten nog steeds over maar een paar duizend, en de site volplamuren met advertenties zie ik dus niet zitten.

Advertenties als plan om Stinkend Rijk te worden vallen dus, voor nu, af.

Dus, wat dan?

Toch blijft het idee om iets uit DNZM te halen interessant. Daar zijn wel meer manieren voor dan alleen AdSense; je kunt aan de gang met affiliate toestanden, ik kan mezelf gaan uithoereren als consultant van het één of ander, ik kan een tip jar neerzetten.

Dat laatste klinkt eigenlijk nog het meest haalbare. Dat laatste klinkt zelfs heel interessant, nu TipiT ook een Nederlandse versie heeft, compleet met iDeal-ondersteuning. Dat is toch een beetje mijn doelgroep, Nederlanders.

Kortom: ik ga ergens in het weekend -- waarschijnlijk -- eens een tip jar opzetten. Kijken hoe men daar op reageert.