Dat de muziek- en krantenbizz zichzelf steeds meer van hun graaierige kant laten zien hoef ik denk ik niet meer te vertellen. Dat dat hele systeem eigenlijk eens grondig op de schop zou moeten is (gelukkig) steeds meer mensen duidelijk.

En toch... Dat Buma/Stemra met een uitgestreken gezicht het volgende in een persbericht durft te zetten:

Afgelopen jaren heeft muziekgebruik in de digitale omgeving een vlucht genomen. Nieuwe marktontwikkelingen vragen om herziening en ontwikkeling van nieuwe licenties.

So far, so good. In feite roept een groeiende massa om een fikse herziening van licenties. Maar dan blijkt dat die herziening wel meevalt: ze hebben eigenlijk alleen maar herzien hoeveel geld ze willen zien. En dat is niet misselijk, laat Corrie in een artikel op Bright.nl weten. Als je 6 muziekvideo's embed, zou je daar €130 voor moeten ophoesten.

Weinig verrassend levert dat wat weerstand op, en die duidelijke nieuwe tarieven worden meteen wat, um, onverduidelijkt: het is namelijk niet helemaal duidelijk wie er wel en wie er niet aan die betaling gehouden gaan worden:

Matthijs Bobeldijk, business development manager van Buma/Stemra, zegt dat 'in de praktijk kleine blogs niet onze prioriteit zullen hebben.'

Corrie vraagt zich terecht af wat "klein" precies is. Ik zou daar aan toe willen voegen: hoe lang duurt het voor die prioriteiten gaan verschuiven?

Dat er meer duidelijkheid komt is goed. Dat de Buma/Stemra's en Breins nog steeds niet lijken door te hebben dat de wereld om hen heen flink veranderd -- en nog steeds aan het veranderen -- is, dat is op zijn zachtst gezegd onfortuinlijk.

Update Behanger van Retecool is er ook bovenopgesprongen -- geheel in de lijn der verwachting, overigens. Zie hier, hier en hier. Ook blijkt Bits of Freedom weer te bestaan (joechei) en een brief vol argumenten te gaan sturen. Hoeveel dat precies uit gaat halen is nog de vraag, maar in ieder geval is meer exposure beter.

Allemaal aanraders, qua lezen, want daar wordt heel wat duidelijker en uitgebreider verwoord wat er allemaal zo fout is aan deze regeling dan dat ik het zou kunnen.