Zo ongeveer de eerste reactie op de wat bizarre rechtszaak die Brein tegen The Pirate Bay had aangespannen die niet primair knee jerk is, komt van Arnout Engelfriet. Hij stelt dat Brein hard genoeg heeft geprobeerd om de drie gedagvaarden op de hoogte te brengen -- waar iets voor te zeggen valt -- en dat ze dus, omdat ze niet bij de rechtszaak waren, terecht bij verstek veroordeeld zijn.

Bovendien blijkt het dus wel degelijk mogelijk om een buitenlandse partij te dagvaarden, veroordeeld te krijgen, en ze bijvoorbeeld een boete op te laten leggen. Net zoals TPB Tim Kuiken van Brein voor een rechter kan slepen wegens smaad.

Ik ga ervan uit dat TPB ook daadwerkelijk in hoger beroep gaat, en hopelijk lukt het ze dan wel om hun zaak toe te lichten en de rechter te overtuigen. Op dit moment is dat namelijk niet gebeurd: bij verstek krijgt de eisende partij over het algemeen gewoon hun zin, zonder dat dat inhoudelijk getoetst wordt.

Persoonlijk vind ik de eis van Brein belachelijk; sterker nog, ik vind heel Brein belachelijk. Het probleem is alleen, dat als Brein het via de wet speelt, TPB volgens diezelfde wet zal moeten meespelen, like it or not.