Nee maar, nee maar. Niet alleen kondigde Microsoft een tijdje geleden aan dat de eerstvolgende nieuwe versie van Internet Explorer HTML5 gaat ondersteunen, ze zijn ook druk bezig met ondersteuning voor SVG — er word gerumoerd over Canvas, maar ik denk dat dat een foutje is. In ieder geval: ondersteuning voor standaarden van na het jaar 2000 is fijn, dat betekent dat het web-developend deel der natie zich minder hoeft in te houden.

Wat ik nog wel het interessantste vind: IE9 gaat volgestopt worden met hardware-acceleratie. Dat is beslist geen overbodige luxe, zeker niet als grootschalige of ingewikkelde animaties worden neergezet. Het is bovendien een geweldige manier om jezelf positief te onderscheiden in een steeds meer naar elkaar trekkende browser-markt: het aandeel van browsers die niet overweg kunnen met enigszins moderne standaarden wordt steeds kleiner.

Marktversplintering

Verdwijnen zal dat aandeel trouwens de komende tijd nog niet: IE9 heeft minstens Windows Vista nodig, dus XP-gebruikers blijven steken op IE8, net zoals NT- en 2000-gebruikers op IE6 zijn blijven plakken. Aangezien XP nog tot 2014 in de extended support zit, zullen we nog minstens 4 jaar mensen met verouderde browsers blijven tegenkomen, en als de geschiedenis enige indicatie is, nog wel veel langer ook.

Op die manier zitten we straks dus met…

  • een langzaam krimpend groepje gebruikers die om wat voor reden dan ook nog met IE6 zitten te prutsen;
  • een iets minder langzaam krimpend, iets groter groepje gebruikers dat nog op Windows XP is blijven steken en om wat voor reden ook besluit om niet over te stappen op Firefox of Chrome ofzo; en
  • de rest, die over het algemeen met modernere browsers werkt.

Wat betekent "meer HTML5-capable browsers" voor Flash en Silverlight?

De doodsteek is misschien een groot woord, maar... Nou ja, Flash wordt voor video, spelletjes en advertenties gebruikt. Voor advertenties zal niemand van browser of plugin veranderen, en de spelletjes zie ik voorlopig niet op grote schaal naar HTML geport worden.

Video, however...

Momenteel is daar een interessante discussie over gaande. HTML5 ondersteunt video, maar er is nog geen standaardformaat afgesproken. De meest gebruikte codec, H.264, wordt ondersteund door Safari, Chrome, en IE9. Firefox en Opera houden het op Ogg Theora, met als achterliggende gedachte dat dat een open en vrije standaard is, in tegenstelling tot H.264.

Prachtig, natuurlijk, maar bijzonder practisch is het niet. Nog los van dat je nooit zeker weet wanneer er iemand met een patentje begint te wapperen — en maak je daar geen illusies over, zodra Theora meer gebruikt gaat worden gebeurt dat — schijnt het technisch gezien ook nog eens minder van kwaliteit te zijn dan H.264. Die laatste wordt ook nog eens — hardwarematig — ondersteund op een hele rits mobiele apparaten, Theora niet.

Je kunt, met de nobelste bedoelingen, gaan zitten wachten tot Ogg Theora de wereld verovert, maar dat gaat dus niet gebeuren. Dat levert dan wel het interessante feit op dat Firefox ervoor gaat zorgen dat Flash langer relevant is voor video: de HTML5 + H.264-browsers krijgen HTML5-video, Firefox krijgt Flash als fallback.

Maar goed, het ging over Internet Explorer, niet over Flash

Juist. Internet Explorer dus.

Het ziet er naar uit dat men in Redmond op stoom begint te komen. Met IE8 leverden ze al een browser af die zich in ieder geval aan een aantal standaarden kan houden, en met de opvolger lijken ze op dat thema voort te borduren, en er ook nog een broodnodig stukje snelheid in te brengen ook.

Wat kan ik anders dan dat van harte toejuichen?