Een beetje een verzamelpost, omdat er meerdere, los van elkaar staande maar toch gerelateerde zaken te melden zijn. Pech voor de verzamelposthaters.

 • Gisteren is Internet Explorer 8 op de ongewassen massa's losgelaten. Microsofts nieuwe lieveling heeft er een paar trucjes bijgeleerd, de rendering engine heeft een overhaul gekregen en zou nu behoorlijk standards-compliant moeten zijn, en alles zou ook flink wat sneller moeten werken dan 7.

  Even alle standaard Microsoft-bashing terzijde -- vandaag even geen zin in -- lijkt het me dat het IE-gebruikend deel der natie(s) erop vooruitgaat. Of het genoeg is om IE een meerderheidsaandeel te laten houden is nog maar de vraag, want ik lees links en rechts dat de nieuwe trucjes vooral een inhaalslag zijn om de browser meer naar het niveau van de concurrentie tillen, en dat die snelheidsverbetering -- hoewel significant -- IE nog steeds niet de snelste browser maakt.

  Grootste knelpunt lijkt me de Compatability Mode, die moet gaan bepalen of een site op de nieuwere, standards compliant manier gerenderd wordt, of op de oude brakke manier. Vanuit Microsoft wordt er gecommuniceerd dat IE8 standaard in de standards compliant mode staat, en dat gebruikers per site, en in sommige gevallen via een automatisch bijwerkte blacklist, kunnen bepalen of een site in compatibility mode wordt gerenderd. Pagina's op de intranet-zone worden schijnbaar standaard ook in compatibility mode afgewerkt -- dat gaat nog leuke verrassingen opleveren voor een onoplettende ontwikkelaar die tegen IE8 test, en er na het testen achterkomt dat er misschien toch problemen zijn.

 • Google Chrome is weer beta, en volgens Google weer een stuk rapper geworden. Het zal allemaal wel. Er is nog steeds geen Mac-versie, en bovendien is Chrome niet echt een browser waar je je zorgen over hoeft te maken, render-technisch; onder de motorkap is het Webkit, waar Safari ook op draait.

 • Interessanter is Chrome Experiments, een site vol prettig gestoorde javascript-projecten die speciaal zijn bedoeld om de nieuwere javascript-engine in Chrome te laten zien wat-ie kan, en hoe rap. Safari- en Firefoxgebruikers hoeven zich niet buitengesloten te voelen, want de recente versies draaien de experiments net zo goed. Altijd leuk om te zien waar Flash eigenlijk niet meer voor nodig is.

 • Mozilla zit intussen ook niet stil -- hoewel Firefox 3.1 nog steeds op zich laat wachten -- en heeft een beta van Fennec klaarstaan. Fennec is voor Firefox wat Mobile Safari is: het mobiele broertje.

 • Klein persoonlijk zeurpuntje: de tab-balk in Safari. Ik heb het geprobeerd, ik heb het een kans gegeven, maar ik vind het toch een achteruitgang. Bij meer dan een paar tabjes worden de pagina-titels onleesbaar, ik kan niet meer met rechts op de titel klikken om "omhoog" te navigeren in een site, en het heen en weer slepen van tabs en vensters kost ook veel meer aandacht omdat je anders mis zit te klikken. Het idee is leuk, maar mijn ding is het niet.

 • Ik maakte tot nu toe vooral gebruik van OpenDNS om mijn surfgebeuren een beetje advertentie-vrij te houden, en op zich werkte dat redelijk. Grootste nadeel was nog wel de zoekbox van de vervangende "pagina" die je soms krijgt als een site advertenties in iframes heeft staan -- die zoekbox krijgt focus, waardoor op bepaalde sites de pagina na het laden ineens een stuk omlaag scrollde. Hoogst irritant.

  Bij wijze van "ach, laat ik het eens proberen" heb ik alle advertentiedomeinen uit de blocklist van OpenDNS gehaald, en Privoxy geïnstalleerd. Die zou meer moeten tegenhouden, althans in theorie, maar dan net zoals OpenDNS cross-browser, en eventueel cross-network. Meer info volgt als ik er een beetje vlieguren mee heb.

Tenslotte, om het af te leren, nog een paar cijfertjes. Wie houdt er nou niet van cijfertjes? Precies!

Momenteel is het bezoek ongeveer als volgt onderverdeeld onder de major browsers:

 • Internet Explorer: 51,34%
 • Firefox: 32,91%
 • Safari: 9,37%
 • Chrome: 2,92%

Dan zijn er nog wat procentjes weg te geven aan "Mozilla" (ik gok dat daar de niet-officiële builds van Firefox ook onder vallen), Opera, en wat mobiele en console-browsers.

Ga ik dat vergelijken met vorige maand, dan zie ik een trend die al langer bezig is: Explorer is al maandenlang terrein aan het verliezen, vooral aan Safari (en in mindere mate aan Chrome). De afgelopen maand is Firefox er trouwens ook iets op achteruit gegaan, vermoedelijk door Mac-gebruikers die Safari 4 nu toch interessanter vinden dan Firefox.

Kijk ik naar dezelfde periode een jaar geleden, dan is de achteruitgang van het aandeel IE helemaal duidelijk; vorig jaar was de verdeling als volgt:

 • Internet Explorer: 62,71%
 • Firefox: 27,15%
 • Safari: 7,38%
 • Chrome: 0% (goh)

Eigenlijk zit ik al een tijdje te wachten tot IE daadwerkelijk onder die magische 50%-grens duikt...

Goed, genoeg geneuzel en gecijfer van mijn kant. Ik ben reuzebenieuwd hoe de verhoudingen in browsers bij mijn reageurs liggen, en wat die op hun eigen sites tegenkomen. Laat maar horen!