Eigenlijk wilde ik dit verhaaltje gaan beginnen met een "zoals u ongetwijfeld al weet, heeft Apple een public beta van Safari 4 op de internets losgelaten", of iets van die strekking. Maar eigenlijk weet ik helemaal niet zeker of u dat allemaal al wist. Dat ik dat soort dingen nou volg, wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen dat maar doet.

Maar goed.

Of u het nou al wist of niet: Apple heeft een public beta van Safari 4 op de internets losgelaten. De grootste verschillen met de huidige versie zijn onder andere een nieuwere WebKit engine en de nieuwe Javascript-engine, die voor de gelegenheid lijkt te zijn omgedoopt van Squirrelfish tot Nitro. Daarnaast zitten er nog wat nieuwe leukigheidjes in, en die vind ik eigenlijk veel interessanter -- die nieuwere engines zaten ook al in de Webkit Nightlies, die ik nu al een tijd als vaste browser gebruik.

Nee, de veel interessantere verschillen zitten in de interface.

[caption id="attachment_566" align="aligncenter" width="300" caption="Top Sites en de Cover Flow weergave van de browser history. Plaatje schaamteloos geript van Apple aangezien mijn topsites en history u geen reet aangaan."]Top Sites en de Cover Flow weergave van de browser history. Plaatje schaamteloos geript van Apple aangezien mijn topsites en history u geen reet aangaan.[/caption]

Top Sites en Cover Flow

De meest zichtbare verandering is Top Sites, het kek ogende scherm dat je ziet als je een nieuw venster of tabje open trekt. Het doet me een beetje aan AppleTV denken -- en dat terwijl ik nog nooit zo'n ding werkend van dichtbij gezien heb. Je krijgt thumbnails van de meestbezochte twaalf (of zes, of vierentwintig, dat is in te stellen) sites te zien, die je eventueel kunt vastpinnen.

Ziet er spectaculair uit, ik denk dat het ook best handig is -- mij bevalt het in ieder geval wel -- en... oh ja, het is niet helemaal nieuw. Firefox had die meest bezochte sites al in de bookmark bar staan, Opera heeft de Speed Dial (hoewel die niet zozeer de meestbezochte sites weergeeft, maar gewoon 9 "slots" voor bookmarks), en Google Chrome zou ook zoiets hebben.

Dus nieuw... nee. Maar het ziet er wel erg leuk uit, en bovendien zit er gelijk een extragratis zoekveldje bij waarmee je grondig door je browser history kunt snuffelen, inclusief in de inhoud van de pagina's. Handig als je nog wel een paar woorden weet die je ergens gelezen hebt, en onder de motorkap ongetwijfeld Powered By Spotlight. De zoekresultaten worden weergegeven met Cover Flow, dat eerder al van iTunes was overgewaaid naar de Finder en de iPhone. Slick. Weer een functie van SafariStand die overbodig is geworden, en bovendien niet alleen op de history van toepassing: de bookmarks en Bonjour enzo worden ook in Cover Flow getoond.

Tabs

Een andere nieuwe feature die nu al de gemoederen flink bezighoudt, is de verhuizing van de tab-balk van direct boven de content naar helemaal bovenaan. En dan bedoel ik ook echt helemaal bovenaan: net als Google Chrome propt Safari de tabbladen in de titelbalk van het venster zelf.

Dat is heel erg wennen -- behalve als je Chrome gewend bent, neem ik aan -- en het ziet er een beetje maf uit, maar het bespaart wel kostbare verticale pixels. Of dat er samen met de nifty-factor voor gaat zorgen dat ik het blijf waarderen is een tweede, want nadelen heeft het ook: als je een tabje wilt verslepen moet je nu mikken op een vrij klein "grijphoekje" in plaats van dat je het hele tabje beet kunt pakken, en als je het hele venster wilt verplaatsen moet je een beetje opletten waar je klikt. Probeer je aan een sluitknop te slepen dan gebeurt er niets, sleep je aan zo'n grijphoekje dan versleep je alleen die tab.

Daar staat dan wel weer tegenover dat het nu makkelijker is om een venster zonder tabjes als zoveelste tab op een bestaand venster te krijgen, dat dan weer wel. Voor nu sta ik gematigd positief tegenover het nieuwe tab-gebeuren.

Onder de motorkap

Om dan toch even op die engines terug te komen: Apple claimt dat de nieuwste versies retesnel zijn. Als in heel snel. Als in dertig keer sneller dan Internet Explorer. Niet dat dat nou zo heel veel zegt, want IE is nooit 's werelds snelste geweest. Het wordt interessanter om te kijken hoe de uiteindelijke versie 4 het gaat doen tegenover Firefox 3.1 (die volgens mij al een kleine maand uit had moeten zijn), Internet Explorer 8 (momenteel RC1) en Opera 10 (alpha).

Al met al lijkt Apple met de nieuwe Safari prima mee te kunnen gaan knokken in een nieuwe ronde van de Browser Wars 2.0. De snelheid van een browser, en dan met name de javascript-engine, wordt steeds belangrijker: we doen steeds meer via het web, en van simpele pagina's met hier en daar een paar regels javascript zijn we intussen beland bij heuse programma's -- die dan toevallig in een webbrowser draaien.

Daarnaast krijgen we steeds meer interessante technieken in handen waarmee je dingen kunt bouwen die voorheen alleen in Flash konden, of in Silverlight. Hoe eerder we van die troep af zijn, hoe liever het me is, eigenlijk.

En u?

Ik ben benieuwd naar wat u zoal gebruikt, browsertechnisch. Ik kan natuurlijk naar Google Analytics kijken -- en dat doe ik ook -- maar dat omvat iedereen, ook de mensen die per ongeluk op een zoekopdracht naar productiewerk binnen komen (en geloof me, dat zijn er best veel). Ik ben benieuwd wat mijn vaste lezerspubliekje van drieƫneenhalve ziel gebruikt. Zit Rose nog steeds op Opera? Is Simon zich intussen welkom gaan voelen in de wereld van Safari?

Overigens een klein woord van waarschuwing voor de Mac-gebruikers onder ons: het installeren van de beta vervangt je huidige Safari, en belangrijker, de Webkit-engine in het systeem. Dat betekent dat iTunes en Mail en dergelijke dus ook de nieuwe engine gebruiken. Dat is ook de bedoeling, maar bijvoorbeeld met de combinatie Mail, Growl en Safari 4 schijnen er probleempjes te zijn.

Als dat verder geen beletsel vormt: installeren die hap, en uitproberen. Ik ben benieuwd naar de bevindingen!