Bezoekersaandeel IE zakt op DNZM onder de 50%

Het zat er al een tijdje aan te komen, natuurlijk, maar het blijft een mooie mijlpaal

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

[caption id="attachment_667" align="alignright" width="156" caption="Cijfertjes en grafieken - klikbaar"]Cijfertjes en grafieken - klikbaar[/caption]Ik wil eigenlijk al een hele tijd weer een keer een post doen over statistieken, en wat voor informatie je daar uit kunt halen behalve "hoeveel mensen zijn er gisteren op bezoek geweest". Dat komt nog steeds wel een keer -- insert holle lach -- maar toen ik vandaag even een kijkje nam in Google Analytics zag ik iets dat ik even kwijt moet.

Internet Explorer draagt voor het eerst minder dan de helft bij, qua bezoekers. Niet dat het helemaal onverwacht was, natuurlijk; het schommelde al een tijdje rond de 50%. Maar toch: minder dan de helft. Jeetje.

Firefox zit intussen op ongeveer een derde -- al een tijd -- en Safari zit bijna op 12%. De belangrijkste reden dat ik zo blij ben met het afzakken is niet zozeer het gebrek aan liefde dat ik voor Microsoft koester, maar meer het belang dat ik aan standaarden hang. Het IE-team heeft met versie 8 een behoorlijke inhaalslag gemaakt, maar we zijn er nog lang niet.

@font-face

Wat bijvoorbeeld nog steeds mist, en waar IE zolangzamerhand nog de enige in is, is ondersteuning voor @font-face in CSS, althans... IE ondersteunt het wel, maar alleen voor EOT-fonts, niet voor TrueType en OpenType. De enige manier om EOT-files te maken is met een verschrikkelijk klunzig tooltje van Microsoft zelf. Faal.

Ik heb het al eerder eens over @font-face gehad toen ik de nieuwe nieuwe lay voor DNZM besprak. Toen kon ik met goed fatsoen die techniek niet gebruiken omdat het overgrote merendeel van de browsers het niet ondersteunde. Intussen is dat veranderd: Firefox 3.5 is intussen uit en die ondersteunt het -- overigens valt het me nog tegen hoe weinig mensen ik met 3.5 voorbij zie komen; ik had verwacht dat dat met die auto-updates sneller zou gaan -- en ook Opera heeft een beta uit die het ondersteunt.

Intussen had ik allang besloten dat ik @font-face wel ga gebruiken -- sIFR en dergelijke blijft lastig -- en ik ga me daar steeds minder schuldig om voelen... =]

HTML 5

Een andere belangrijke ontwikkeling is HTML 5. Belangrijk, omdat daarin nieuwe elementen zitten die in veel gevallen Flash en Silverlight overbodig gaan maken, in ieder geval voor video en audio. Er is nog wat gesteggel over het te ondersteunen formaat -- sommige partijen willen OGG/Theora, anderen willen H.264. Toch is dat wel op te lossen.

Hoe eerder we van de afhankelijkheid van Flash en SilverLigth af zijn, hoe liever het me is.

Javascript

Nog zo'n belangrijk punt: steeds meer sites gebruiken steeds meer javascript. Daar kun je het mee eens zijn of niet -- en in sommige gevallen is het inderdaad niet nodig -- maar hoe dan ook is het er, en kun je als browser maar beter zorgen dat het een beetje vlot loopt.

Ook dit is een punt waar IE8 behoorlijk beroerd scoort. In een wereld waarin Javascript steeds meer een vereiste wordt om een site of webapp te kunnen gebruiken, is dat geen goede zaak. IE is hier overigens niet de enige die nog wat optimalisatiewerk heeft liggen. ook Opera kan wel een flinke oppepper gebruiken.

Waar hadden we het ook al weer over

Statistieken, daar hadden we het over. En hoe Internet Explorer daarin een steeds minder overheersende rol gaat spelen.

Ik denk dat het duidelijk is dat ik dat een goede ontwikkeling vind. Overheersende rollen zijn sowieso nooit goed, en IE heeft die rol veel te lang gehad. Vooral met versie 8 is er in mijn ogen gigantisch veel werk verzet om er een betere browser van te maken, niet geheel onsuccesvol, maar de vraag is een beetje of het niet too little, too late is. De tijd zal het leren. Ik hoop wel dat Microsoft druk bezig is met versie 9, en dat ze daarbij vasthouden aan de ingeslagen weg, en dat ze de ondersteuning van standaarden verder uitbouwen.

Als webbouwer ben ik in ieder geval al een heel stuk tevredener dan een paar jaar geleden. De nieuwe nieuwe lay behoeft nauwelijks nog rare tweaks voor IE, iets dat in het verleden wel anders was.

Statistieken gevraagd

Ik trek hier een relatief select publiek, dat weet ik. Ik weet ook dat dat de statistieken en browserpercentages enzovoorts een beetje vertekent. Ik ben dus heel benieuwd hoe dat bij de dames en heren lezers zit (of in ieder geval bij de dames en heren lezers-met-een-eigen-site).

Voor zover voorhanden: dump ze maar in de commentaren!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.