Mijn excuses aan de lezers die DNZM voornamelijk via de feed tot zich nemen...

Ik kon er niets aan doen! Ik moest wel!

Dit artikel is al zo'n 14 jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Sinds gisteren ongeveer staat er ineens "Meer instant-klassiekers op DoeNietZoMoeilijk.nl!" onder elke post, tenminste, als je ze in een RSS-reader bekijkt. Dat is niet zozeer om u ervan te overtuigen dat ik volslagen geniaal ben, en grossier in klassiekers -- wat uiteraard wel zeker het geval is -- maar om een voorspelbaar stukje tekst in de feed te hebben staan.

Die wordt namelijk nogal eens gebruikt door vage tiepjes die dan met mijn content -- en misschien ook wel de uwe! -- een nepblog opbouwen om dan GIGA-RIJK te worden van de advertenties. Of zoiets. In ieder geval wordt mijn content geript, en daar houd ik niet van. Ik vind het niet erg om gequote te worden, verre van -- ik bied de hele meuk niet voor niets onder een Creative Commons licentie aan. Ik vraag dan wel om credits te geven, en in geval van commercieel gebruik hoor ik het graag even vooraf.

Een nepblog bomvol reclame telt voor mij als commercieel, en naast dat ik daar dus geen algemene toestemming voor heb gegeven, zit ik er ook niet op te wachten dat er voor de zoekmachines onduidelijkheid bestaat omtrend de oorsprong van de content die op meerdere plaatsen staat.

Vandaar dus. Het is niet vanwege u, dames en heren, het is puur en alleen om het geboefte in de smiezen te kunnen houden.

Meer informatie over content theft vindt u bij Lorelle. Waar ik hoorde over de plugin die ik nu gebruik om mijn feeds van die regel te voorzien weet ik zo snel even niet meer, en ik kan het ook niet meer terug vinden. Spijtig. Maar die plugin, die is wel handig.

Hoe zit dat met de teerbeminde lezers die zelf ook bloggen? Bent u uw content al eens op vreemde plaatsen tegengekomen? Wat vindt u er van? Wat doet u eraan?

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.