Er is weer ergens de één of andere mobiele-telefoon-beurs aan de gang, dus op sites als Engadget komen geregeld allerlei nieuwe handsets voorbij. Als ik dan even niet stil sta bij wat voor mij betaalbaar is, en me puur richt op wat ik zou willen...

Als Apple-freak zou het voor de hand liggen als ik een iPhone zou willen. Het lijkt me ook een prachtig apparaat, en uitgaande van mijn (korte) ervaring met de iPod Touch lijkt de bediening me wel OK, maar... Ik ben gewend om de telefoon in mijn zak te laten zitten en de bediening "op de tast" te doen. Door het touch-karakter van de iPhone wordt dat een beetje lastig: omdat er geen duidelijke knoppen op zitten, is het volgens mij godsonmogelijk om het ding zonder te kijken te bedienen. Niet goed. Een beetje touch is heel fijn, maar ik wil daarnaast nog wel wat knopjes voor de hele basis dingen. Het is ontzettend kek om op een schermpje dingen heen en weer te schuiven, maar als ik aan het rondfietsen ben en naar het volgende nummer in de playlist wil, wil ik gewoon op een "volgend nummer" knopje kunnen drukken. Los daarvan is het nog maar de vraag wanneer het ding in Nederland komt, en wie de netwerkleverancier wordt. Daarbij ga ik er wel van uit dat de iPhone überhaupt in Nederland komt; dat zou wel betekenen dat Apple eerst met een 3G versie moet komen.

Tegelijk denk ik dat ik, tegen de tijd dat mijn abbo verlengd moet worden en ik dus een nieuw stuk belspeelgoed mag uitzoeken, uit de mogelijkheden en beperkingen van Nokia's Series40 OS, waar de 6300 mee is uitgerust, ben gegroeid. Begrijp me niet verkeerd, het werkt fijn, maar ik kom toch zo af en toe situaties tegen waarin het bijvoorbeeld erg makkelijk zou zijn als er meerdere applicaties tegelijk konden draaien. Dan ga je dus, als je het op Nokia houdt, naar Series 60 (Symbian) toe. Windows Mobile is geen optie -- zowel uit ideologisch oogpunt als vanwege de horrorverhalen die ik over de stabiliteit hoor -- en ik weet niet of ik wel zoveel zin heb om een andere nieuwe omgeving (Sony Ericsson, Samsung) aan te leren.

Nog los daarvan: Orange is overgenomen door T-Mobile, en het lijkt erop dat T-Mobile vaart zet achter de T-Mobilificatie van Orange. Op zich prima, want dat levert sneller/betaalbaarder UMTS-en-sneller internet op. De 6300 doet daar echter niet aan mee, die gaat maar tot GPRS.

Goed, terug naar het wishful thinking: de meest overcomplete telefoon van Nokia is de N95, en die vind ik dus spuuglelijk. Eigenlijk vind ik de meeste N- en E-series telefoons maar zo-zo, behalve de E65.

En dan zie je de plaatjes van de opvolger van de N95, de N96... Goed, het is nog steeds een behoorlijk dik ding, maar wel een mooi dik ding. Een heel mooi dik ding, waar ik best wel hebberig van wordt. Symbian, een heleboel toeters en bellen, en het ziet er strak uit.

We gaan gewoon weer verder dagdromen...