Nog een klein postje post dan, omdat er vandaag drie veelbesproken onthullingen zijn gedaan op de Mobile World Congress. Ik had daar al eerder iets over geroepen, en dat verdient een follow-up. Maar voor ik het over Windows Mobile Phone ga hebben, eerst nog wat anders.

Samsung Lanceert Bada, Wereld Niet Onder De Indruk

Er is het nodige te doen geweest over Samsung, dat doodleuk aan een nieuw mobiel OS begon, dat Bada ging heten. Daar is nu meer duidelijkheid over; Mobile Review kreeg een pre-productie exemplaar van de Samsung Wave in handen; het eerste toestel dat met Bada uit zal komen. Ook Engadget mocht er een vasthouden.

Oordeel: de telefoon is snel — en dat mag ook wel met een 1GHz CPU aan boord — maar, en dat lees je meer uit de reacties dan uit de reviews zelf, de interface is... Nou ja... Niet je van het. Het deed mij nogal aan Nokia's S60 denken; dat is geen compliment. In het demonstratiefilmpje bij het Mobile-Reviews-review kwam ook weer een hele irritante Samsung-neiging naar voren: elke actie gaat gepaard met irritante geluidjes. Het zal ongetwijfeld uit kunnen, net als bij de andere modellen, maar dat het bij een toestel dat niet voor kinderen is bedoeld aan staat is een aanfluiting.

Al met al is de overheersende gedachte dat Samsung nog een hoop werk te doen heeft voor het de strijd aan kan met Apple, Google en Microsoft.

Nokia and Intel, sitting in a tree...

Wat op mij een veel frissere indruk maakte, was de samenwerking die Nokia met Intel is aangegaan. Ze gaan hun mobiele Linux-varianten (Maemo en Moblin) samenvoegen tot MeeGo.

Dat betekent voor Nokia dat Maemo zich verder gaat ontwikkelen dan alleen een platform voor MIDs; een richting die met de N900 al duidelijk was ingezet. Voor Intel betekent het dat ze in een platform stappen dat ook op ARM-architectuur draait. Qt zou er inkomen, als appstore zou er voor AppUp worden gekozen.

Ik ben benieuwd hoe makkelijk ze de twee projecten samen kunnen gaan voegen, en hoe succesvol het resultaat is. Moblin heb ik niet echt gevolgd, maar de recente Maemo-ontwikkelingen waren bijzonder veelbelovend. Uiteindelijk denk ik wel dat deze aanpak iets beter gaat werken dan tig verschillende platforms en varianten.

Microsoft maakt me voorzichtig tamelijk enthousiast

Het meest opzienbarende nieuws was echter Windows Phone 7 Series, zoals de nieuwe mobiele Windows moet gaan heten. Microsoft heeft ervoor gekozen om de hele interface zoals die tot versie 6.5.nogwat bestond volledig te schrappen, en met iets heel nieuws te komen. Of althans, heel nieuw schijnt het niet te zijn als je eens een Zune HD hebt gezien. Er zijn 30 mensen in de wereld dus niet verrast.

Gekheid terzijde: zoals eerder al voorspeld worden custom interfaces expliciet niet meer ondersteund, en is er op dit moment nog geen Flash voor het platform. WinPho7 is niet binary compatible met eerdere versies. Ik heb geen harde ja of nee op multitasking gehoord, maar als je naar de video op Channel9 kijkt, lijkt het meer op context switching, zoals dat ook op de iPhone gebeurt.

Wat ik in dat filmpje ook zie, is het eerste mobiele platform sinds Palms WebOS waar ik enthousiast van word. Echt enthousiast. Ik zie hier nieuwe dingen!

Momenteel lijken alle sociale functies beperkt tot Facebook, Live en Flickr. Ik hoop dat daar een plugin-achtige API voor bestaat, zodat dat makkelijk met diverse netwerken uit te breiden is. Ik sta volledig achter de filosofie dat de zogenaamde hubs vooral functie-gericht zijn — en niet netwerk-gericht zoals nu bij een Facebook-app en een Twitter-app en een Live-app het geval is — maar dan moeten die functies wel kunnen werken met de netwerken waar ik bij aangesloten ben.

Ongetwijfeld zal Microsoft voor de lancering (eind dit jaar ergens) een paar netwerken toevoegen, maar ik hoop echt op die "plugin"-structuur. Maak het systeem open, dan is het ineens voor veel meer mensen bruikbaar en waardevol.

Wat me ook optimistisch stemt is de aankondiging dat MIcrosoft de hardware-lat voor WinPho7 hoog legt. Er worden nu drie knoppen (home, zoeken, terug) verplicht gesteld, net als een groot scherm en touch; de bedoeling is om een fijne ervaring neer te zetten, en men krijgt eindelijk door dat consistentie en goede hardware daar een belangrijke rol in spelen.

De ontvangst op het net is behoorlijk positief. De meeste tech blogs zijn het erover eens dat Microsoft, na een paar jaar klooien, met een deugdelijke mobiele strategie aan komt zetten.

In ieder geval is dit de eerste keer dat ik serieus onder de indruk ben van een product van MIcrosoft. Alleen dat al is een enorme mijlpaal.

Dit jaar gaat Apple serieuze concurrentie krijgen.