Tonie schreef voor De Pers een artikel over de iPhone; in de papieren versie zelfs met flinke sensatiekop op de voorpagina. De iPhone, zo stelt Tonie, is achterhaald. Multitouch is leuk maar niet nieuw, want in de jaren tachtig door Bell Labs en Microsoft (!) bedacht -- Dat klopt niet: Bill Buxton werkte toen nog niet voor Microsoft, Tonie -- en de andere spelers hebben Apple intussen ingehaald met features links en features rechts. Dat Apple ervoor kiest om maar één model telefoon te bakken is ook al zo onfortuinlijk.

Tonie, Tonie, Tonie toch.

Het gaat niet alleen om kale lijstjes specs. Het gaat om het totale plaatje en het gebruiksgemak. En daarin staat de iPhone nog steeds op een zeldzaam hoog niveau.

Zo'n stukje komt dan uit op vrijdag, terwijl de maandag erop Apple voor 99% zeker -- met Apple weet je het nooit 100% zeker, natuurlijk -- met de aankondiging van een nieuw model komt. Niet alleen worden daar een paar hardware-features aan toegevoegd (iedereen is het wel eens over 3G), er komt ook nog eens een geheel nieuwe firmware waarin nieuwe functionaliteit zit. Nog mooier: de gebruikers van de huidige generatie iPhones krijgt diezelfde firmware update, gratis en voor niets.

Dan kun je gaan roepen dat de concurrentie niet stil zit -- en dat is ook wel zo, de concurrentie is druk bezig met een me-too inhaalslag -- maar dat zit Apple natuurlijk evenmin. En Apple heeft dan het voordeel dat ze niet Windows Mobile als onderlaag hebben, en dat ze zich maar op één apparaat hoeven te richten. Dat is een voordeel, Tonie, geen nadeel. Apple kiest er heel bewust voor om maar één apparaat te hebben, misschien in de toekomst twee, en zo houden ze het overzichtelijk.

Vergelijk dat met Nokia, dat zo veel modellen op de markt zet, dat het niemand -- Nokia zelf inclusief -- precies duidelijk is welk toestel nou voor wie geschikt is, en welk model nou uitgebreider is.

Ik zou zo nog wel even door kunnen gaan, maar dat heeft Pliep al gedaan. Mijn punt is dat Tonie een paar steken heeft laten vallen, en teveel naar de kale specs kijkt. Die zijn niet onbelangrijk, maar hoe je al die toeters en bellen kunt gebruiken, daar gaat het om. De iPhone is niet alleen maar een hype, er zijn gegronde redenen waarom mensen er zo enthousiast over zijn.

Maar ja, "gebruiksgemak" is niet in getalletjes uit te drukken, dus dat staat meestal niet tussen de specs. Geen wonder dat Tonie dat gemist heeft.

Voor hen die het willen volgen, al dan niet met bingo-kaarten: o.a. crunchgear gaat het gebeuren livebloggen, OneMoreThing.nl ook, en waarschijnlijk nog tig ziljoen andere sites ook. Het feest begint om 18:0019:00 uur Nederlandse tijd.

Update: 11 juli komt de iPhone 2 (met GPS en 3G, maar nog steeds met een ouderwetse 2MP cam) uit in 70 landen, waaronder Nederland. Nou maar hopen dat het genoeg is om de hype nieuw leven in te blazen, nietwaar?