Waarom de iPhone bij voorbaat al een gigantisch succes is

Niet een hype met een veel te kort rijtje features, maar een platform met enorme mogelijkheden.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik had een heel lang en uitgebreid verhaal over de iPhone, en waarom die een enorm succes is -- nog los van de verkoopcijfers. Echt lang. Echt uitgebreid. Ik denk dat er over de Titanic minder is geschreven dan ik in dat verhaal over de iPhone zou doen.

Dat doen we dus maar niet. Veel te lang, en bovendien is er een hoop al op andere sites gezegd. Het punt is: de meeste mensen met een beetje verstand hoeven die verhalen niet eens te lezen, die snappen de clou toch al. De mensen die de clou niet snappen of niet willen snappen, zouden dat ook niet na zo'n lang verhaal doen, als ze het überhaupt al zouden lezen. Die blijven zich vastklampen aan "features" en aan de concurrentie enzovoorts.

Fuck features. Fuck de concurrentie.

De kracht van de iPhone is het platform. Het gemak waarmee je applicaties voor het ding in elkaar stampt, het feit dat-ie heel veel met MacOS X op de desktop deelt omdat het allebei MacOS X is, het feit dat dat platform over de gehele linie behoorlijk gebruiksvriendelijk en intuïtief werkt, dat is de killer feature.

Dat de iPhone nu GPS is leuk, maar dat het -- in tegenstelling tot bij sommige concurrenten -- gewoon werkt is minstens zo belangrijk. Ook 3G is welkom, maar de gebruikers van de "oude" iPhone waren ondanks de snelheid dol op internetten -- en dat een half jaar geleden al.

Nee, de belangrijkste nieuwe feature van de iPhone 3G is dat-ie standaard met MacOS X iPhone 2.0 geleverd wordt. Minstens zo interessant is dat diezelfde nieuwe firmware ook gratis voor de oude iPhone geleverd wordt, en voor een klein bedragje ook voor de iPod Touch-gebruikers. Die krijgen er dan geen GPS en 3G bij, maar wel de "Enterprise" verbeteringen zoals ondersteuning voor Exchange en push. Die toevoegingen gaan ook nog het halo-effect uitbreiden tot in het bedrijfsleven, maar dat is eigenlijk alweer stof voor een apart artikel.

Nee, de concurrentie heeft wel degelijk iets te vrezen. Niet voor niets zijn ze het afgelopen jaar druk bezig geweest met een me too-inhaalslag. Door de iPhone 3G en versie 2 van het OS wordt de afstand alleen nog maar meer vergroot. Apple zet met de nieuwe SDK groot in -- niet voor niets ging een aanzienlijk deel van de WWDC08-sessies over de iPhone -- en ik verwacht er een heleboel van.

En niet als enige.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.