Mobiele overpijnzingen

Zou er ook nog iets tussen de iPhone en de Macbook Air in kunnen bestaan? En wat gaat Nokia doen met de kennis van Trolltech?

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Zo, dat is alweer een tijdje geleden dat ik wat van me liet horen. Druk met van alles, winterdipje, noem maar op. Over de keynote van Zijne Heilige Steveness had ik ook al weinig te melden -- behalve dat ik weinig verrassingen heb gehoord, maar dat ligt meer aan de accuratesse van de voorspellingen dan aan Apple zelf.

Apple is lekker bezig om hun positie in de muziekjes- en filmpjeshoek te verstevigen, de Macbook Air waarvan ik eerst even wil gaan aankijken voordat ik ga roepen dat-ie flopt of superhard gaat lopen -- voorlopig ben ik voorzichtig positief. Er zijn genoeg verhalen en redenen voor allebei de kanten te vinden, en in praktijk blijkt de consument niet altijd even voorspelbaar. De iPod werd in eerste instantie ook afgedaan als nutteloos, te duur, te beperkt, enzovoorts, en weten hoe het daar mee is gegaan.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben: er waren ook geruchten over een apparaat wat tussen de iPhone / iPod Touch en de Macbooks in zit, qua grootte.

Een echte ultraportable, een subnotebook, UMPC, hoe je het ook noemen wilt. MacOS X is wel schaalbaar van hele dikke computers tot een telefoon, dus dat zit wel goed. Doe er zo'n kek draadloos toetsenbordje bij -- of desnoods USB, als je bang bent dat Bluetooth teveel sap uit je accu lurkt -- zodat je niet per se met een touchscreen aan de gang hoeft, maar ook niet vast zit aan een "full-time-toetsenbord" zoals op een laptop. Volgens mij heb je dan een heel leuk apparaat in handen dat heel makkelijk overal mee naartoe te slepen is, maar wel genoeg mogelijkheden heeft om, waar je ook bent, er wat zinnigs mee te kunnen doen.

Een nieuwe Newton?

Apple heeft de plank met de Newton destijds aardig misgeslagen, en de tijd van pure PDA's hebben we denk ik nu ook wel zo'n beetje gehad -- alles integreert meer met de telefoon -- maar voor een laptop-achtig apparaat dat wel met een echt, fysiek toetsenbord overweg kan, zonder dat je compromissen hoeft te sluiten voor de afmetingen (óf een te klein toetsenbord, óf een te groot apparaat, óf alleen touchscreen), dan denk ik dat daar nog wel eens meer markt voor zou kunnen zijn dan voor de Air.

Er zijn vandaag de dag van die apparaten, maar die draaien bijna allemaal Windows; de interface (en footprint) van Windows XP of Vista leent zich nou niet direct voor hele kleine machines, en Windows Mobile (of CE, of Pocket, of weet ik veel hoe ze het dit jaar noemen) is een lachtertje. Nokia heeft met die internet tablets op Linux dan al een betere start, maar volgens mij is die toch heel wat beperkter dan een UMPC. Apple heeft met de iPhone en de iPod Touch laten zien dat er ook heel goed een wat mobieler smoeltje aan MacOS X kan hangen, dus als ze die kant opgaan, wordt dat in ieder geval een fraai geheel.

Nokia aan het shoppen

In verder mobiel nieuws is Trolltech overgenomen door Nokia. Trolltech levert techniek om makkelijker cross-platform applicaties te bouwen. Een deel daarvan wordt bereikt via Qt (geen afkorting voor QuickTIme) dat -- even heel simpel gesteld -- een soort Aqua is maar dan cross-platform. Het is er dus voor Linux (KDE is erop gebaseerd), Windows en MacOS X. Ook hebben ze een tijdje een eigen telefoon-OS gevoerd en zelfs een complete telefoon.

Kortom, Nokia heeft door deze overname in één keer een bult techniek en kennis overgenomen om op korte termijn met een tegenhanger van Android te komen. Het kan ook zijn dat ze die kans laten liggen en het alleen gebruiken voor hun internet tablets -- die momenteel al op Linux draaien -- maar dan zouden ze wel heel stom zijn. Linux + Qt is, naar wat ik begrepen heb, namelijk een veel makkelijker platform om voor te ontwikkelen dan Symbian/S60.

Een beetje shake-up

Ik ben benieuwd: in februari komen zowel Android als de iPhone SDK naar buiten, en intussen heeft Nokia een open SDK. Nokia lijkt er dus, net als Apple, op gebrand om alles zelf in de hand te houden, en ik ben heel benieuwd wat voor effect dat gaat hebben op de acceptatie van Android, en de groei van de iPhone. Voor Windows-based telefoons ziet het er in ieder geval wat mij betreft niet te rooskleurig uit.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.