Wat hebben Twitter, Microsoft, WordPress en grids met elkaar te maken?

Van alles, zolang je het maar vanuit mijn oogpunt bekijkt.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Een tijdje geleden kwamen de WordPress mensen met een speciaal theme voor WordPress: Prologue. Niet zomaar een theme, maar een Twitter-achtig theme. Het stelt je in staat om een WordPress-installatie te veranderen in een Twitter-achtige applicatie. Da's mooi nieuws voor de mensen die de regelmatige downtime van Twitter zat zijn, of die voor een beperkte groep of in een afgeschermde omgeving die functionaliteit willen: je zet ergens in je netwerk een webserver neer waar WordPress met Prologue op draait, en je hele team kan onderling makkelijk korte berichten uitwisselen. Fantastisch.

Het zette mij ook een beetje aan het denken: momenteel gebruik ik een aantal webdiensten als aanvulling op DNZM, waaronder Twitter, Flickr en Delicious. Twitter kampt zoals gezegd geregeld met downtime, en de andere twee staan op het punt om, samen met Yahoo!, ingelijfd te worden door mijn minst favoriete bedrijf.

Eigenlijk wil ik die diensten dus integreren op DNZM zelf. Zelfs als Yahoo! zelfstandig blijft of Microsoft keurig van de diensten afblijft, eigenlijk. Zoals ik in mijn tweede eind-van-het-jaar-post al aangaf: ik wil een beetje snoeien in het aantal sites waar ik "dingen doe". Ik wil mijn on-line aanwezigheid defragmenteren. Niet dat ik daar nu Prologue voor denk te gebruiken, maar het leverde gewoon wel weer zo'n denk-sprongetje op. Een Aha-Erlebnis, zo u wilt. De vaste lezers weten misschien nog dat ik het wel eens over een tumble-blog gehad heb, en Prologue herinnerde me daar weer aan.

Ik ben tegelijkertijd voorzichtig bezig met (alweer) een nieuwe jas voor DNZM. Ja, ik weet het, de vorige was nog maar een paar maanden oud, maar er klopten gewoon wat zaken niet aan. Te smal, ik miste zelf toch ook geregeld het overzicht, enzovoorts. Er moet dus Een Nieuwe komen, en daarin kom ik toch terug op de "alles in één kolom"-aanpak; voor het overzicht is het gewoon prettiger als sommige dingens naast elkaar staan. Ik heb beredeneerd, en in de praktijk blijkt mijn redenatie niet helemaal op te gaan. Geen schande, wel een leermomentje.

Die site bouw ik ook op basis van een layout grid. Niet iets dat ik voor het eerst doe (ik heb er 2 andere sites mee opgezet), maar wel de eerste keer dat ik dat voor DNZM doe. Als ik er de tijd en de energie voor vindt, zal ik het proces documenteren als de lay klaar is, want voor zover ik kan zien is dat nog niet in het Nederlands gedaan. Ik zie namelijk de voordelen van het gebruik van een grid, en dat wil ik uiteraard graag met u delen.

Voor nu wel weer genoeg gezever over iets dat nog niet concreet is. U mag mij gaan bestoken met uw favorietste grieven omtrend de huidige lay, uw lievelings-lettertype, de volgens u ideale breedte en ik-zei-het-tochs.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.