Voorspellingen voor 2006

In plaats van achter de feiten aan, loop ik nu op de zaken vooruit.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het is eind december, lijstjestijd dus. Lijstjes over het afgelopen jaar, en voorspellingen (in lijstjesvorm) voor 2006. Dat van dat afgelopen jaar vind ik eigenlijk nog niet eens zo heel boeiend -- gedaan is gedaan -- maar ik wil al wel vast wat uitspraken doen over 2006. Ik zal het uiteindelijk op een aantal punten fout hebben, maar dat geeft niet. Dit soort lijstjes is over het algemeen meer wishful thinking dan serieuze voorspelleritis...
Korreltje potje zout bij de hand? Gaan we dan:

Update: Ik heb er nog wat zaken tussendoor gefrommeld die ik vergeten was. Domme ik, ja... Ik heb er "toegevoegd" bij gezet. Als me nog meer te binnen schiet knal ik dat er ook nog wel tussen.

Apple

 • Om maar met mijn favo computerboer te beginnen: zoals bekend gaan die in 2006 Intel-machines uitbrengen. Zoals gefluisterd zal dat in januari gebeuren. Zoals altijd zal er aan de eerste lichting van alles mankeren (al zou het leuk zijn als ze die traditie eens doorbreken...) en zal er lang en breed over gemekkerd worden.
 • Ik denk dat die machines er loeistrak uitzien, een goeie verkoop gaan meemaken en een bult switchers zullen opleveren, en binnen een half jaar door allerlei Taiwanese toko's nageaapt gaan worden. Ook in 2006 zit de juridische dienst van Apple niet zonder werk...
 • Microsoft zal eindelijk eens Windows Vista op de markt gooien. Tenminste, dat is de bedoeling. Wat mij betreft wordt dat één van de lelijkste versies ooit, en zelfs Microsoft-fanboy Paul Thurrott heeft in de gaten dat Microsoft leentjebuur speelt bij Apple: in zijn review van de Vista prerelease meldt hij "Windows Photo Gallery bears a striking resemblance to iPhoto" (Windows Photo Gallery lijkt verdomde veel op iPhoto) en "[...] Windows Vista will introduce Windows Calendar, which appears to be on par with Apple's iCal application" (in Windows Vista verschijnt Windows Calendar, dat zich kan meten met Apples iCal). Als ik de screenshots zo zie hebben ze dan nog wel wat werk, maar goed. De Windows-tak zal altijd wel mijn minst-favoriete onderdeel van Microsoft zijn.
 • "Analysten voorspellen dat..."-artikelen die ik ben tegengekomen: Steve Jobs zou in 2006 minder populair en charismatisch zijn (met als redenering: iemand kan maar zoveel jaar populair zijn, en Steve is het al een aantal jaar, DUS is het daar vanzelf een keer mee afgelopen), en Apple zou in 2006 shiften van een hardware/computerboer naar iPod/muziekboer. Ik hou van analysten, heus waar, vooral om pareltjes als deze. Natuurlijk hecht ik er niet veel waarde aan: Steve zal voorlopig nog wel zijn status behouden, vooral omdat het zo op het eerste gezicht "echt" is en niet een door marketing ingegeven spel. En ja, Apple doet het heel goed op de muziekmarkt, dus ja, daar schuiven ze een beetje naartoe. Duh, dat proces is al een jaar of wat gaande. Anders nog nieuws?

WordPress

 • Als dat niet al in het staartje van 2005 gebeurt, zal WordPress 2.0 in 2006 uitkomen. UPDATE, STOP DE PERSEN WordPress 2.0 is de deur uit, en gelijk heeft wordpress.org een nieuwe jas. Ik zeg: w00t, en downloaden die hap. Run, don't walk.
 • Ook hier weer de nodige conversieproblemen aangezien er onder de motorkap nogal wat verschillen zijn met (de momenteel gangbare) versie 1.5.x, en er dus de nodige plugins en themes het niet direct zullen doen. Maar: die problemen zullen uiteindelijk (voor de meesten) opgelost zijn, en dan kan het grote genieten beginnen. Note to self: ik moet die Pivot-importer ook nog "even" omhakken naar het nieuwe import-framework dat in WP2.0 zit...
 • En als je dan ziet dat sites als About.com aan het migreren zijn...
 • 2006, Dames en heren, gaat het jaar van WordPress worden, nog meer dan 2005 dat was.

Zoekmachines

Oh, ik kan haast niet wachten tot die oorlog eens goed gaat losbarsten:

 • Google was tot nu toe altijd publiekslieveling, maar het publiek begint te beseffen dat Google in relatief korte tijd een ENORME GROTE SPELER (met hoofdletters, ja) is geworden. Het is niet meer dat gezellige bedrijfje van destijds, en het zoeken is ook niet het enige product meer. GMail, AdSense en AdWords, Analytics, de RSS reader, Video, Local en Google Earth... Google is druk bezig om iedereen die met "het web" werkt zoveel mogelijk "leuke speeltjes" te geven (en dat lukt aardig), en nu al begint hier en daar voorzichtig iemand iets over privacy te roepen. Want nog even, en Google kan (in ieder geval in theorie) enorm veel info over enorm veel mensen vergaren, en reken maar van yes dat niet iedereen zich daar helemaal OK bij voelt.
 • Door al die nieuwe speeltjes lijken ze het ook een beetje te druk te hebben om zich nog grondig om de klanten te bekommeren. Dat heb ik zelf ook al ondervonden: vroeger kreeg je prompt antwoord als je een mailtje stuurde (prompt als in "binnen een kwartier"), nu krijg je alleen een autoresponder.
 • Bovendien beginnen Yahoo! en MSN een beetje wakker te worden: Yahoo! is als een dolle allerlei populaire bedrijven (Flickr, del.icio.us) aan het opkopen, MSN is ontzettend aan de zoekmachine en extra diensten aan het sleutelen. En hoezeer ik ook de pest heb aan Microsoft, op sommige vlakken lijken ze op de goeie weg te zijn.
 • Google heeft straks dus niet meer het rijk alleen zoals nu het geval is. Ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal uit gaat pakken, maar ik voorzie dat MSN en Yahoo! wat meer bezoekers gaan krijgen. Google zal er heus niet aan kapot gaan, maar er kómt een verschuiving.

Het grote boze interweb

 • Grote letters blijven nog wel even, evenals minimalistische layouts met primaire kleuren en ronde hoeken. Toch gaan er ook mensen weer naar iets heel anders zoeken. (nee, dat is nieuws, Roeleveld!)
 • AJAX zal nog even doorgehyped worden, maar over een half tot driekwart jaar is de nieuwigheid eraf en zal het gebruik wat teruglopen, vooral op plaatsen waar het eigenlijk toch al niet zoveel toevoegde. Tegen die tijd bestaan er wel 2352 verschillende frameworks. De helft daarvan werkt niet met Safari, 40% emuleert zo'n beetje een complete browser en draait dus alleen op >2GHz machines en de 20% is zo ongelofelijk kut dat alleen de maker ermee wil werken. Ja, dat is samen meer dan 100% ja. Kan je nagaan hoe erg die hype is.
 • Internet Explorer 7 komt op de markt (samen met Windows Vista, zie onder het kopje "Apple" hierboven), en die gaat (is de verwachting) stukken beter met webstandaarden om dan de huidige versie 6. Het zal nog steeds niet mijn browser worden (niet in de laatste plaats omdat ik niet met Windows werk, natuurlijk), maar het wordt wel beter dan het nu was.
 • Tags gaan vrolijk verder met de wereld veroveren... Tags hebben hun voordelen, maar momenteel is er geen eenheid in hoe tags bijvoorbeeld worden gescheiden (spatie? komma? allebei? apart veld voor elke tag?) en er is geen vaste "syntax" voor tags (enkelvoud of meervoud? actie of onderwerp?) en dat maakt het voor zowel de gebruiker als de ontwikkelaar allemaal niet helderder. Aan de andere kant worden die dingen overal zo genadeloos gepushed dat je er niet aan ontkomt.
 • Web 2.0 blijft in de eerste helft van 2006 marketing-term du jour. Daarna gaat het ook bij het grote publiek aan kracht inboeten. Voor degenen die het nog niet wisten: "Web 2.0" betekent niks. Het is gebakken lucht.
 • Ruby on Rails: ach, ja. Het is zóóó makkelijk om in RoR het wiel opnieuw uit te vinden dat dat ook in 2006 nog ruimschoots zal gebeuren. Je kunt op zijn minst nog wat blog-applicaties, een paar RSS aggregators, en een paar todo-lijsten (al dan niet gecombineerd met verjaardagskalender, dating site of sinterklaas-rijmpjes-generator) verwachten. Met tags, uiteraard. Verwacht ook nog maar een aantal creatieve (en onintuïtieve) manieren om tags aan items/entries/dingesen te hangen.
 • Samenhanged met het vorige punt: tumblelogs gaan het helemaal maken in 2006. Een tumblelog is (in het kort)... uh, eigenlijk gewoon een weblog, maar dan links en tekst en plaatjes en alles gewoon door elkaar heen in plaats van op 10 losse plaatsen (blog, flickr, furl, del.icio.us, enzovoorts) en in de sidebar. Dit is een fraaie. Uiteraard zijn de meeste in RoR geschreven, en door de auteur zelf. Wiel uitvinden, weet je nog? Toch is het niet allemaal onzin: een tumblelog is gewoon een beetje loggen oude stijl, direct posten wat er in je opkomt, en twee regels is genoeg.
 • Toegevoegd: Helemaal vergeten te vermelden, maar Amerika heeft de eerste stappen al genomen om het internet over te nemen. Ja, het was natuurlijk altijd al een beetje een Amerikaanse aangelegenheid, met die ICANN enzo, maar er zijn wat regeltjes veranderd, en niet in het voordeel van de internet community. Zo, heb ik ook gelijk het woord community even laten vallen. Maar goed, lees het (Engelandse) artikel maar, tikje lang maar wel duidelijk.
 • Toegevoegd: Ook nog een interessante ontwikkeling: mobiele virussen (virii?). Aangezien telefoons steeds completere computers worden, en er steeds meer van in omloop en in handen van nitwits nietsvermoedende gebruikers komen, is dat natuurlijk ook een steeds boeiender doelwit voor de dames en heren virus-bakkers. Afgelopen jaar is er al een hele scherpe verschuiving geweest van "puur om te zieken" naar "om financieel gewin", en heeft phishing een enorme groei doorgemaakt. Er zijn al virussen die zich met mobieltjes bezighouden, en ik vermoed dat ook dat een stijgende lijn gaat laten zien. Stel je voor dat je bedolven wordt onder besmette MMSjes, afkomstig van allerlei besmette telefoontjes... Ik denk niet dat de telco's hier erg om zitten te springen. De antivirusbakkers wrijven zich uiteraar wél in de handjes; McAfee heeft al een persbericht de deur uitgedaan dat het aantal schadelijke programma's al tien keer sneller gegroeid was dan voor de PC. En ook Symantec mag graag een blikje bangmakerij opentrekken; eerder hadden ze al (ten onrechte) gemeld dat Macs minder veilig waren, terwijl bleek dat juist hun eigen software het MacOS vatbaarder maakt voor ellende. FUD, heet zo'n ding.

Politiek en media

 • Balkenende en zijn clubje drollen blijft aan het roer, en stumperen in 2006 vrolijk door.
 • Het minder rijke deel van Nederland gaat een heel zwaar jaar tegemoet, al is het alleen al omdat de regels alweer veranderd zijn en werkelijk niemand enig idee heeft hoe alles zit
 • De media blijven zich vrolijk superangstig maken over "het gevaar van terreur", al dan niet door de politiek opgestookt. Verder is er natuurlijk nog steeds geen fuck aan de hand, maar het is altijd een goeie smoes om je burgerij in het gareel en onderdanig te houden!
 • Bush blijft ook gewoon oorlogje spelen in landen waar-ie geen ruk te zoeken heeft; in 2006 valt-ie zo goed als zeker binnen in Iran. Update: Misschien pikt-ie er nog wat TLDs (landdomeinnamen, zoals .nl) bij in ook. Zie hierboven het puntje over het "internet overnemen".
 • Toegevoegd: We blijven doodgegooid worden met steeds debielere programma's en reclames. Behalve natuurlijk Battlestar Galactica op Veronica, dat roelst als de neten.

Mijn eigen lijstje:

Want ik was wel van plan om 2006 bewust mee te maken natuurlijk...

 • DoeNietZoMoeilijk krijgt een nieuwe jas (aan het begin van het jaar) en wat meer lezers (verspreid over het hele jaar). Dat eerste weet ik zeker.
 • Ik ga wat vaker posten. Nee, een tumblelog wordt het niet, maar ik ga wel vaker posten. Heus. En meer foto's maken, dat ook.
 • De VerseMeukTracker wordt herschreven en gaat door meer dan twee mensen gebruikt worden. Hoop ik.
 • Er komt weer iets van een site van Michael! Echt! Met foto's!
 • Ik word ergens voor genomineerd bij de Bloggies. Nog geen idee voor wat en of ik een beetje kek hoog eindig, maar verdomme, ik zal erkenning krijgen...
 • Deb blijft voorlopig nog wel even inactief, tenminste, haar site.
 • Qualion groeit heel rustig door, niet in de laatste plaats omdat ik het ondernemeren steeds meer in de vingers krijg.
 • Ik moet en ik zal De Perfecte Tiramisù maken!
 • Ik hoop (en verwacht) in 2006 heel wat geordender en gefocuster (is dat een woord?) te zijn dan nu; I'll have to be als ik met enig succes een bedrijf en een gezin wil blijven combineren... Wordt aan gewerkt.

Rest mij u aan het eind van deze lange post (langste dit jaar?) een hele fijne tweede kerstdag te wensen (voor zover nog van toepassing), een heel fijn uiteinde en een nog beter begin, wees voorzichtig met champagne en drink niet teveel vuurwerk.

Tot volgend jaar!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.