De Grote Jaarlijkse Verzamelpost (1)

2007, deel 1

Dit artikel is zo'n 15 jaar oud en 7 jaar voor het laatst bijgewerkt. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het is er weer tijd voor, dames en heren, de einde-van-het-jaar-post -- de vorige twee vond u hier en hier. Dit is deel één van de serie, de rest komt binnenkort. Anders houdt niemand het vol.

Laten we maar snel beginnen, en wel bij mijn favoriete (ahum) bedrijf...

Op deze pagina:

  • Microsoft: Vista
  • Internet Explorer
  • Microsoft, Europa en Nederland
  • Apple: De iPhone
  • Mac OS X Leopard
  • De fans
  • Samenvatting, soort van.
  • Binnenkort: deel 2

Microsoft: Vista

2007 was duidelijk niet Het Jaar Van Microsoft. Goed, ze hadden eind 2006 (voor bedrijven) eindelijk Vista op de markt, in 2007 mochten de [consumenten er ook mee aan de gang -> Windows Vista gelanceerd]. Het resultaat is bekend: Vista werd al vrij snel gebombardeerd tot crapware van het jaar, zoniet het decennium, zoniet millenium.

Links en rechts haastte iedereen, tot en met de Nederlandse Consumentenbond toe, zich om overstap-lustigen tot voorzichtigheid te manen, met als netto resultaat dat de acceptatie van Vista alleen maar als "dramatisch" kan worden omschreven. Microsoft zag zich zelfs genoodzaakt om dozenschuivers toe te staan om XP te leveren. Dat moet pijn gedaan hebben in Redmond.

Het wachten is op de service packs, die de grootste problemen moeten gaan oplossen.

Internet Explorer

Wat in 2007 in eerste instantie niet kwam: enig belangwekkend nieuws over Internet Explorer 7. Die was in 2006 uitgebracht, en Microsoft had de wereld beloofd om elke negen maanden à een jaar een nieuwe versie klaar te hebben. Daar is, behalve een grappig bedoelde -- en niet bijster grappig gevonden -- post over de naam van het mogelijke nieuwe beest weinig van terecht gekomen, tot grote teleurstelling en frustratie van webdevelopers en gebruikers.

Er is wel hoop, want op 19 december kopte het IE Blog (terecht) trots dat IE8 de Acid2-test succesvol heeft doorstaan. in diezelfde post wordt meteen duidelijk gemaakt dat de IE-ontwikkelaars pas met nieuws willen komen als de werkende code in het repository zit. Daar valt wat voor te zeggen, natuurlijk, al moet je dan op de koop toe nemen dat de buitenwereld wellicht denkt dat je niks uit zit te vreten.

Microsoft, Europa en Nederland

Waar Redmond zich wel zichtbaar mee bezig heeft gehouden, is lobbyen. Voor het OOXML-bestandsformaat, dat Microsofts tegenpool is van het uit de Open Source wereld afkomstige ODF. ODF is al tot ISO/IEC-standaard verheven, OOXML nog niet. Om de één of andere reden lijken een hoop mensen meer vertrouwen te hebben in de (blijvende) openheid van een open source-intiatief dan in die van een Microsoft product. Al sla je me plat, ik zou niet weten hoe dat komt...

In Europa, en specifieker Nederland, wil het ook al niet zo vlotten: vanuit de regering -- op gang gebracht door de Consumentenbond (alweer!) en ISOC -- wordt de NMa verzocht om een onderzoek te doen naar de, vaak lastig te ontwijken, bundeling van Windows met computers. Ik ben benieuwd of de NMa daar gehoor aan gaat geven (het is een verzoek, geen bevel), en wat daar dan uit komt rollen. De insteek is dat computerboeren duidelijk moeten maken hoeveel van de totaalprijs van een systeem aan hardware wordt besteed, en hoeveel je aan extra software als een besturingssysteem en de gebundelde programma's kwijt bent.

Het zou zomaar kunnen dat dit een eind gaat betekenen van de Microsoft Tax, of op zijn minst dat het grote publiek hier er meer kennis van krijgt. Microsofts PR-afdeling gaat daar nog een leuke aan krijgen.

Verder gaat de regering zich meer richten op het gebruik van open source: vanaf april 2008 is dat de richtlijn, waarvan alleen afgeweken wordt als er een verdomd goeie reden voor is. Prachtige zet, die hopelijk ook een beetje doorsijpelt in het bedrijfsleven, zodat we iets minder afhankelijk worden van de grillen van een monopolistisch, buitenlands bedrijf.

Tel daarbij op dat "onze" Neelie Kroes datzelfde bedrijf daadwerkelijk voor die monopolistische acties heeft laten boeten... Nee, ik denk niet dat Nederland in Redmond erg populair is, momenteel.

Apple: De iPhone

Apple lijkt het wat dat betreft beter te doen. De lancering van de iPhone, waarschijnlijk het meest gehypede product sinds Windows 95 -- en waarschijnlijk heeft het Apple een fraktie van de 300 miljoen gekost die Microsoft aan die lancering heeft gespendeerd -- was een behoorlijk succes te noemen.

Wat alleen bijna tot een collectief beroerte van de software-ontwikkelaars leidde, was de openbaring dat de iPhone niet open stond voor third party applicaties. Web apps ja, maar meer niet. Gelukkig zijn ze daarop teruggekomen, en heeft Cupertino voor februari 2008 een officiële grote-mensen-SDK op de rol staan. Zodat dit soort dingen gewoon officieel en zonder achterdeurtjes kan.

Dat, het feit dat ze druk bezig zijn met een 3G-versie, en dat er werk wordt gemaakt van ondersteuning van Exchange, geeft vertrouwen dat het apparaat uiteindelijk ook wel in de zakenwereld zijn weg gaat vinden.

Mac OS X Leopard

Daarnaast werd natuurlijk reikhalzend uitgezien naar Leopard, de nieuwste versie van Mac OS X. Apple is trots op de 300+ verbeteringen die erin zitten, en over het geheel genomen is het zeker een nóg beter besturingssysteem geworden, maar toch... De reacties op Leopard waren minder positief dan die op Tiger, de voorganger.

Dat zal deels samenhangen met het feit dat een heleboel van die veranderingen onder de motorkap zijn, of van die hele kleine dingetjes die je eigenlijk nooit opmerkt -- en waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund als je ze eenmaal ontdekt -- en de problemen die sommige early adopters hadden met een bepaald stukje third party software. Er waren ook weer wat visuele veranderingen, en dat valt zowieso nooit bij 100% van de bevolking goed.

Persoonlijk krijg ik allemaal blije gevoelens van, bijvoorbeeld, de uitgebreide mogelijkheiden om je netwerk(en) in te stellen (pooling instellen, comfortabel vanuit het configuratiepaneel, is toch wel erg cool), Spaces, en de simpelere manier om met delende machines om te gaan.

De Finder lijkt jammer genoeg steeds meer af te dwalen van de Spatial Finder van weleer. Jammer, hoewel het voor overstappende Windows-gebruikers waarschijnlijk wel makkelijker te begrijpen is, vind ik het toch een stap terug ten opzichte van System 7.

En wat ik ook een beetje mis: de mogelijkheid om met iSync ook je notities op je telefoon te synchroniseren. Je vindt de notities namelijk bijna alleen in Mail, maar ze worden wel op een dermate algemene manier opgeslagen dat allerlei programma's er makkelijker bijkunnen -- het lijkt er jammer genoeg op dat Apple daar een beetje is opgehouden. Geen Dashboard widget om er bij te kunnen, en iSync doet er ook niks mee. Gemiste kans.

Over het geheel genomen vind ik Leopard wél een flinke vooruitgang.

Begin 2008 vindt ook weer de MacWorld Expo plaats, alwaar Zijne Heilige Steveness een keynote zal geven. Er wordt gerumoerd over tablet Macs, iPhone Nano's, een sub-MacBook... we zullen zien. Ik verwacht zowieso nieuws over de iPhone, en voor de rest horen en zien we het wel op 15 januari, 18:00 uur Nederlandse tijd.

De fans

Waar Apple wellicht nog wel iets meer positieve vibraties zou kunnen gebruiken, is de omgang met de schare trouwe fans. Rumour site Think Secret is namelijk -- in de nasleep van het lekken van het in-de-maak-zijn van de Mac mini, en als onderdeel van de minzame schikking ervan -- gestopt. Zoals een reageur scherp opmerkte:

I think this "settlement" with Think Secret shines a flashlight on a trend that's difficult to notice when wearing Mac-colored glasses: that Apple is changing (or possibly has already changed) from a great company into a company that makes great products, and those are very different things.

Mijn gevoel zegt dat dit, hoe vreselijk jammer ook, best kan kloppen. Think Secret kan tot in lengte van dagen gaan verkondigen dat het allemaal zo minzaam en met een kopje thee met wel twéé koekjes is geschikt, maar feit blijft wel dat de site nu dood is nadat Apple er een legertje advocaten op heeft gezet. Double Plus Uncool.

Aan de andere kant: Apple moet het natuurlijk wel een beetje hebben van de verrassingen bij het aankondigen van producten. ThinkSecret schijnt wel eens Apple-medewerkers of anderen die bij producten betrokken waren -- en ongetwijfeld onder een zeer strenge NDA stonden -- verleid tot het lekken van informatie. En dat is natuurlijk ook niet helemaal oké.

Samenvatting, soort van.

Er is het nodige gelanceerd in 2007, en in 2008 komen daar ongetwijfeld nog een paar mooie toevoegingen bij. Wat we volgend jaar zullen gaan zien, is of Vista en Leopard een effect hebben op de hoeveelheid switchers en de marktaandelen van Microsoft en Apple, of dat er bijvoorbeeld een groeiende groep mensen naar Linux overstappen.

Ook in web development-land wordt 2008 een fijn(er) jaar: IE7 is eindelijk uit en heeft een steeds groter marktaandeel ten opzichte van versie 6. Daarnaast komt Firefox versie 3 uit (een beta kun je nu al halen. Tel daar nog de door Opera aangespannen rechtszaak tegen Microsoft bij op, en je weet dat in 2008 de browser wars weer in alle hevigheid losbarsten.

Binnenkort: deel 2

Met daarin in ieder geval iets over social networks, de blogosphere en het mobiele gebeuren. Stay tuned!

Publicatie: 21 december 2007, laatste wijziging: 14 november 2015. Max Max ie8 umpc verzamelpost apple dnzm hardware ie7 isync leopard mac mac os x open source vista windows Permalink

Respons

Gerelateerd

Links hier naartoe:

  • De Grote Jaarlijkse Verzamelpost (2) 2007, deel 2 Artikel, 31 december 2007 — 14 november 2015

Gebaseerd op tags:

  • Hoe ik mijn Mac en mijn Nokia toch weer aan het praten kreeg Koop je eens merkspul, werkt het NOG niet... Artikel, 11 december 2007 — 14 november 2015
  • Wat gaan die gekkies in Cupertino NOU weer doen... Apple heeft nog steeds geen Hele Kleine Notebook, en dan kopen ze de firma die voor de switch naar Intel de enige weg was om op het PowerPC-platform te blijven.Zou er een verband zijn? Artikel, 23 april 2008 — 14 november 2015
  • Een stukje nostalgie, met extragratis lezersvraag Cliché-alert: je eigen kinderen laten je keihard beseffen wat een ouwe lul je al bent. Artikel, 16 juli 2009 — 14 november 2015
  • The Wow Starts... uh... binnenkort, hopelijk... Tenminste... Nu spreek ik uit ervaring als ik zeg dat Vista ongelofelijke bagger is. Artikel, 27 februari 2008 — 14 november 2015
  • Mobiele overpijnzingen Zou er ook nog iets tussen de iPhone en de Macbook Air in kunnen bestaan? En wat gaat Nokia doen met de kennis van Trolltech? Artikel, 30 januari 2008 — 14 november 2015
  • Een paar tipjes tussendoor Ondanks dat ik het te druk heb met mijn eigen leven om een behoorlijk blogje te doen, blijf ik aan u denken... Artikel, 14 november 2007 — 14 november 2015

Vorige:

Waar doe ik het eigenlijk voor? Om een diepgelegen menselijk verlangen te bevredigen, natuurlijk! 20 december

Volgende:

De Grote Jaarlijkse Verzamelpost (2) 2007, deel 2 31 december
  • Home
  • Over
  • Nu
  • Digitale tuin
  • Archief
↑