Windows Vista is afgelopen dinsdag met een ongekende hoeveelheid bombarie gelanceerd. Ik denk dat als je heel goed zoekt in de binnenlanden van Borneo, dat je heel, heel misschien iemand vindt die daar niet van op de hoogte is, maar verder had iedereen het wel meegekregen, denk ik. Daar ga ik het dus niet over hebben.

Nou ja, toch wel een beetje.

Het punt is namelijk, dat de Sp!ts een volledige spread aan die lancering spendeerde, en daar zag ik twee dingen die ik wel grappig vond. Of eigenlijk vond ik er eentje grappig, en bij de andere had ik zoiets van "oh ja joh".

Product Placement

Die eerste is heel simpel: het screenshot dat koeiegroot bij het artikel staat, laat zien hoe je volledig 3D-stylee door je vensters kunt bladeren. Is best nifty, denk ik, en ik zou er niet eens zo heel hard op spugen als dat ook een keer in MacOS terecht komt, naast Exposé dat er al een tijd inzit.
Maar het voorste venster, wat denk je dat dat is? Internet Explorer? Iets van Office? Media Player?

Vista in de krant... met iTunes duidelijk in beeld

Nee dus. iTunes. Waarin je kunt zien dat iemand er nog een iPod aan heeft hangen ook. Bij het artikel op de Sp!ts-site staat overigens een andere schermafbeelding. Toeval?

Twee hele grote doornen in Microsofts oog (tenminste, dat neem ik wel aan), en ze staan enorm groot in een krant. Daar kan ik dus wel smakelijk om lachen.

Tjeerd door de bocht

Dat andere punt heeft te maken met een quote van Tjeerd Hoek, het opperhoofd van het ontwerpteam van Vista. Ik heb het al eens eerder over Tjeerd en de Vista-beleving gehad, maar nu komt-ie helemaal met iets moois:

Van het eeuwige Apple-versus-Microsoft-verhaal wil Hoek weinig weten. Hij geeft aan dat gebruikers gewoon gewend raken aan een bepaald systeem. "Kijk, ik vind het bijvoorbeeld heel erg raar dat als je in OSX een venster minimaliseert, het complete ding verdwijnt naar het dock. Het is dan helemaal uit beeld. Dat is voor mij heel onlogisch, maar voor de ander niet. Uiteindelijk kan ik er weinig over zeggen, behalve dat we met Vista natuurlijk een besturingssysteem hebben geprobeerd te maken dat mensen bij de Mac weghoudt. En als mensen roepen 'het lijkt erg op Mac' denk ik dat ze eigenlijk bedoelen dat Vista gewoon mooi is. Onze besturingssystemen zijn verder qua uiterlijk heel erg verschillend."
-- Sp!ts, 30 januari 2007

Dat vetgedrukte hierboven, dat vind ik raar. Als je op een Mac een venster minimaliseert, dan floept het inderdaad naar het Dock. Geanimeerd zelfs, dus je ziet heel goed welk venster waarheen gaat. Bovendien staat er in je Dock dan een thumbnail van je venster, dus vaak zie je nog precies welk venster het is ook.

Buiten dat dat dus niet "helemaal uit beeld" is, zoals Tjeerd beweert, snap ik ook niet helemaal wat hij er zo onlogisch aan vindt.

Als ik in Windows -- tenminste, in Windows 95 tot en met Windows XP -- een venster minimaliseer, dan knalt het ook meteen, zonder verdere visuele poeha, naar de taakbalk. Tenzij dat in Vista volledig is veranderd -- wat ik niet denk, en wat uit oogpunt van dat "gewend raken aan een systeem" ook niet erg handig zou zijn -- zijn die vensters in Vista dus net zo -- eigenlijk nog meer -- uit beeld dan op een Apple.

Mooi gesproken, Tjeerd.

Ik vind Vista er stukken beter uitzien dan XP, zonder meer. Of ik er ook echt mee zou kunnen werken -- puur grafisch gezien -- weet ik niet, want ik heb er nog geen minuut achter gezeten. Maar om nou andere systemen "onlogisch" te gaan noemen, terwijl ze hetzelfde doen als je eigen systeem, maar dan iets beter... Tjeerd geeft het in het laatste zinnetje al aan: MacOS X is gewoon mooi. En niet alleen aan de buitenkant.

Bent u al overgestapt?