Eigenlijk zit ik al een hele tijd te broeden op een grote eind-van-het-jaar post. Niet dat ik helemaal niks heb om over te schrijven -- integendeel! -- maar het wil maar niet lukken om lang genoeg te blijven zitten om er een samenhangend geheel van te maken. Misschien ook wel een stukje plankenkoorts, omdat ik zo'n tijd ben weggeweest. Misschien ook juist teveel om over te schrijven, waardoor ik niet weet waar ik moet beginnen. Toch zal ik wel moeten: het jaar is bijna om, de trouwe lezers beginnen hier en daar wat te morren, en zelfs in het Grote Boze Echte Leven beginnen mensen tegen me te roepen dat ik nou toch echt weer eens wat moet posten. Bedankt, M. =]

Laat ik dan maar beginnen met de afgelopen paar maanden: die zijn deels klote en deels geweldig geweest. Ik heb een paar hele belangrijke dingen geleerd -- voornamelijk over mezelf -- en een aantal van die dingen heb ik the hard way geleerd, door op mijn bek te gaan of in ieder geval dicht genoeg langs het randje van de afgrond te sjezen om me een paar grijze haren te bezorgen.

Overigens heb ik serieus een paar grijze haren, stom genoeg niet OP mijn hoofd maar in mijn wenkbrauwen. Niet alleen vind ik dat een tikje vreemd, het herinnert me er ook aan dat ik behoorlijk binnenkort verdomme 30 ga worden...

Ik ben nog steeds geen lifelogger, dus ik ga niet tot in de details uitweiden over wat er allemaal is gebeurd of wat ik allemaal heb ontdekt. Om het even heel kort samen te vatten: ik heb nu veel meer zicht op wat ik eigenlijk wil, hoe ik dat eventueel zou kunnen bereiken, wat ik beter kan vermijden, noem maar op. Bovendien heb ik er een stuk zelfvertrouwen bijgekregen, ook nooit weg. Financieel gaat het bagger (iets dat een beetje standaard is de laatste paar jaar, vooral aan het einde van het jaar), maar er is zicht op verbetering. Na een hoop zuur lijkt er nu wat zoet aan te komen.

Natuurlijk zou een eind-van-het-jaar-post niet compleet zijn zonder een terugblik op het afgelopen jaar, en, omdat ik daar ongeveer een jaar geleden wat voorspellingen en uitspraken over heb gedaan, een kleine inventarisatie van wat ik wel en niet goed had ingeschat. Pakt u desnoods dat vorige artikel er nog even bij, dan loop ik in hogesnelheidslijnvaart de lijst langs:

Apple

In tegenstelling tot wat ik dacht, was er nauwelijks zichtbare verandering bij de overgang naar Intel. Die overgang is dan wel sneller afgerond dan gepland (wat natuurlijk retestrak is) en viel het qua kinderziektes gelukkig mee, maar nieuwe machines heeft dat buitenkant-technisch niet opgeleverd. Steve Jobs is nog steeds god, en de iPod loopt nog steeds als een trein. Microsoft is nog steeds bezig met het heruitvinden van Vista -- inclusief de nodige drastische maatregelen met betrekking tot DRM, die nog wel eens een boel kosten voor alle computergebruikers met zich mee zouden kunnen brengen -- maar er is nog steeds niks op de markt.

Score: 60%, niet slecht.

WordPress

Dat ging beter dan ik had gedacht. Niet alleen was die 2.0 release eerder klaar dan ik dacht (telt dat nou als raak of niet raak?), ook hier viel het mee met problematische plugins en niet-werkende-themes. DNZM is ook vlot genoeg geupgrade, en nadat ik voor wat projecten uitgebreid met het nieuwe speelgoed heb mogen spelen ben ik alleen maar blijer geworden. De Pivot-importer doet het enigszins onder de nieuwere versies, hoewel wel met wat haken en ogen. Mede met een heleboel feedback, testen en bugfixen van Simon komt er als het een beetje meezit binnenkort een nieuwe versie die een hoop problemen verhelpt. En dan heb ik ook nog wat overstapjes gezien van mensen die ik al HEEL erg lang met Pivot heb zien werken, dus qua acceptatie zit het ook wel snor.

Score: 66% of 100%, afhankelijk van hoe je dat eerste punt wilt zien. Ik zeg 100% natuurlijk. =]

Zoekmachines

Eigenlijk heb ik hier veel minder verschuiving gezien dan ik had verwacht. Sterker nog, Google Blog Search schijnt Technorati een beetje voorbij te lopen in gebruikers, dus ik zat er echt naast.

Score: niks...

Het grote boze interweb

Ik zie nog genoeg grote letters, AJAX lijkt -- niet in de laatste plaats omdat het steeds zinvoller wordt gebruikt -- alleen maar aan populariteit te winnen, Explorer 7 is in tegenstelling tot Vista al wel gereleased, tags scoren inderdaad alleen maar meer, Ruby on Rails wordt nog steeds gebruikt en WordPress is godzijdank nog steeds in PHP geschreven, de Amerika's hebben nog niet het hele internet overgenomen, en er zijn nog steeds mobieltjes die niet besmet zijn met virussen/virii, en verdomd nog an toe, je komt nog steeds de term Web 2.0 geregeld tegen.
Eerlijk gezegd heb ik het tech-nieuws de laatste tijd niet echt gevolgd, en de blogosphere ook niet. Veel meer dan het bovenstaande kan ik dus eigenlijk ook niet melden -- dat het deels van die open deuren zijn helpt natuurlijk ook niet echt.

Score: geen idee, eigenlijk. Iets van 40%?

Politiek en media

Afgezien van die oorlog in Iran -- hoewel daar wel steeds meer naartoe wordt gewerkt, is het nog steeds geen feit -- had ik al deze open deuren geweldig accuraat ingetrapt. Hulde voor mij. Voor komend jaar voorspel ik dat we de seizoenen lente, zomer, herfst en winter -- ook in die volgorde -- gaan doormaken en dat men in Engeland overwegend Engels zal blijven spreken.

Score: bijna perfect, ik zeg 100%.

Mijn eigen lijstje

...en daar ga ik dan gelijk komend jaar aan toevoegen. Voor de andere categorieën doe ik dat niet, omdat ik de laatste paar maanden de ontwikkelingen niet heb gevolgd en er dus ook weinig zinnige voorspellingen over kan doen zonder dat ik in cliché's verval.

  • DNZM heeft niet de beloofde nieuwe jas gekregen, hoewel die wel in een matig gevorderd stadium is. Het probleem is een beetje een gebrek aan inspiratie om de laatste puntjes op de i te zetten. Bovendien ben ik de laatste tijd beroepsmatig nogal veel met WordPress bezig, en heb ik enorm veel geleerd over het onder-de-motorkap-gedeelte, waardoor ik er nog steeds niet uit ben wat ik allemaal wel en niet voor leuks in de nieuwe versie ga stoppen, laat staan hoe dat eruit moet gaan zien. Toch hoop ik dat in 2007 wel een keer voor elkaar te krijgen.
  • Hahaha, vaker posten, wat een grap. In 2005 stopte de teller bij 116 posts, dit jaar bleef het bij een lousy 47 posts als ik deze meetel. Twee maanden gingen zelfs geheel postjes-loos de archieven in (of beter gezegd, NIET de archieven in). Drama, droefheid, enzovoorts. Nee, dat is zeker geen tumble-blog geworden, nee.
  • De VerseMeukTracker zelf is niet herschreven (sterker nog, één dezer dagen trek ik er de stekker uit), maar ik heb wel mogen meewerken aan DutchDirections wat in a way hetzelfde doet, maar dan voor een beperktere groep blogs. Hoewel ook dat momenteel lichtelijk stil ligt -- ik ben niet de enige die een paar roerige maanden achter de rug heeft -- gaat dat wel weer op gang komen. Hoop ik.
  • Er is iets van een site van Michael, er staat zo hier en daar een foto op, en zo eens in de paar maanden komt er nog eens een postje bij ook. Dan moet ik wel zeggen dat die kar voornamelijk door Deb wordt getrokken, en zo heel af en toe doe ik een hele kleine bijdrage.
  • Ik ben helaas bij de nominaties overgeslagen, maar vanwege DutchDirections ben ik wel naar de uitreiking van de Bloggies geweest. Dit jaar als het even kan weer! Toch komt die erkenning wel, want ik kreeg op de moment DAT ik wat postte steeds inhoudelijker commentaren. Het wordt me gaandeweg steeds duidelijker welke kant ik op wil met DNZM, en daar lijkt een publiek voor te zijn -- nou maar hopen dat de stilte van de afgelopen tijd dat publiek niet en masse heeft weggejaagd. En in webwereld en op de radio geweest natuurlijk, da's ook niet niks. Erkenning heb ik dus wel gekregen.
  • Deb is weer zo af en toe actief op haar site, en zoals ik al zei dus ook zo af en toe op die van Michael.
  • Qualion is aan de ene kant wel iets gegroeid, maar aan de andere kant ben ik er in de afgelopen maanden achtergekomen dat ik gewoon niet bepaald geschikt materiaal ben voor thuis werken. Naast dat ervoor gezorgd heeft dat ik nu in de financiële malaise zit waarin ik zit, heeft het me ook duidelijk gemaakt dat dit voor mij niet the way to go is. Gelukkig kwam kortgeleden het aanbod van Hotels.nl om daar weer wat werk te komen doen; in eerste instantie free-lance, maar met uitzicht op iets vasters. "Hotels.nl," hoor ik de oudgedienden al denken, "heeft-ie daar niet al eens eerder gewerkt?" -- en dat klopt natuurlijk ook, al is het bedrijf intussen behoorlijk veranderd (gegroeid) en ik ook.
  • De perfecte Tiramisù is natuurlijk een utopie, maar ik heb een aantal keer een hele lekkere Tiramisù gemaakt.
  • Dat gefocuster en geordender valt nog wel mee als ik naar het afgelopen jaar kijk. Niet genoeg, in ieder geval. Nou is er natuurlijk wel een hoop veranderd in het begin van het jaar, toen de relatie met Deb stukliep, en ook weer in de afgelopen maanden, toen ik een paar hele belangrijke dingen over mezelf heb ontdekt. Ik weet nu in ieder geval van mezelf dat "gefocust" gewoon moeilijk is, en dat ik daar rekening mee moet houden in plaats van krampachtig blijven proberen om iets te doen wat nagenoeg onmogelijk is. Wat dat betreft denk ik dat ik in 2007 een beetje de vruchten kan gaan plukken van alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd, de goede en de slechte dingen.

So there, we zijn aan het eind van het lijstje. Was 2006 een goed jaar? Ja, op zich wel. Hoop geleerd, hoop nieuwe en interessante mensen leren kennen, een aantal mensen op een nieuwe manier leren kennen, en voor het eerst in mijn leven weet ik een beetje welke kant ik op wil. Niet verkeerd, nog net voor mijn 30e...

Verder heb ik geen goede voornemens voor 2007, hooguit wat plannen die ik nog wat concreter wil maken en zien uit te voeren. Ik ga niet stoppen met roken, ik ga niet stoppen met drinken, ik ga niet op de een of andere wazige bewegingsdinges. Ik ga wel van 2007 een beter jaar maken dan 2006, en dit keer heb ik ook veel meer het gevoel dat me dat gaat lukken ook.

Let u een beetje op de vingertjes en het promillage deze jaarwisseling, zodat u er volgend jaar ook weer bij bent?

Uw gelukwensen, aanvullingen of eigen lijstjes kunt u, als comment of ping/trackback, kwijt in de reacties!