De kogel is door de kerk: Balkenende IV ligt op zijn gat. In een stijlvolle verklaring meldt Balkenende dat het niet zijn schuld is:

We hebben vandaag in de ministerraad verkend of het vertrouwen kon worden hersteld. Een herbevestiging van de afspraken die we tien dagen geleden in de Treveszaal maakten en in de kennisgevingsbrief aan de Kamer vastlegden zou een basis hebben gelegd voor een voortzetting van de samenwerking. Dan hadden de verantwoordelijke ministers een voor het kabinet bevredigende optie kunnen voorstellen - zo mogelijk voor 1 maart.

Voor een minderheid van het kabinet bleek dit een brug te ver. Waar vertrouwen ontbreekt, is een poging het over de inhoud eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Het betekent hooguit een opmaat naar nieuwe controverse in de toekomst. Zeker met de uitdagingen waar Nederland voor staat: die vragen niet om de makkelijke weg maar om daadkracht.

Oftewel: hunnie hebben dat gedaan. Stijlvol, Jan-Peter, heel stijlvol. Vooral als je dat even verderop weer wat probeert te temperen met een…

Het is nu niet het moment en de plaats om dieper op de schuldvraag in te gaan

Nee, zolang we maar duidelijk weten dat het niet jouw schuld is, zeker.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren. Gaat Balkenende een vijfde kans krijgen en het turfje vol maken of zoekt hij het hogerop in Europa? Nog belangrijker: hoe gaat een regering er nu na de verkiezingen uit zien? Gaat een kabinet met Wilders erin — die kans is wel heel groot natuurlijk — het langer volhouden?