Het begint nu allemaal op zijn plaats te vallen

Web 2.0 wordt mainstream, blogs zijn erkende nieuws-media.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

In Amerika is de strijd om wie de komende vier jaar in het witte huis mag zitten volledig begonnen. De eerste staat waarin een kandidaat is gekozen, is Iowa, in een proces dat Iowa Caucus heet. Even los van dat ik dat een aparte naam vind, is het wel duidelijk dat Web 2.0 en burgerjournalisme here to stay zijn.

Om met dat laatste te beginnen: de Freedom Of Information Act -- een regeling die burgers in staat stelt om informatie en documenten van de regering in te zien, voor zover die niet classified zijn -- over is op het randje van 2007 uitgebreid. In die uitbreiding, met de welluidende titel Openness Promotes Effectiveness, staat onder andere het volgende:

[T]he term ‘a representative of the news media’ means any person or entity that gathers information of potential interest to a segment of the public, uses its editorial skills to turn the raw materials into a distinct work, and distributes that work to an audience. In this clause, the term ‘news’ means information that is about current events or that would be of current interest to the public. [...] These examples are not all-inclusive. Moreover, as methods of news delivery evolve (for example, the adoption of the electronic dissemination of newspapers through telecommunications services), such alternative media shall be considered to be news-media entities.

Zo. Dus bloggers en dergelijke vallen er nu ook onder. Het mag misschien niet zo heel sexy klinken, maar het houdt in dat men die nieuwe media, inclusief de wilde, ongecontroleerde nieuwsstroom die blogosphere heet, serieuzer lijkt te nemen.

Dan nog dat stukje Web 2.0... Ja, ik vind het nog steeds een stomme term aangezien het web altijd zo bedoeld is, maar goed. Die Iowa Caucus is uitgebreid gecovered door mensen op, bijvoorbeeld, Twitter. Ik trek hier maar even een parallel naar een feestje dat binnenkort plaatsvindt en dat ook traditiegetrouw wordt gevolgd en verslagen door liefhebbers. Er waren al jaren sites die live coverage boden, en ik denk dat dat met tools zoals Twitter alleen maar makkelijker is geworden.

Voorbeeldje: MacFreak bouwde altijd de voorpagina om naar een AJAX-gebeuren zodat bezoekers niet constant hoefden te refreshen -- wat erin zou resulteren dat de server plat ging -- en zette naderhand de hele stream in hun forum, en dat is een perfect voorbeeld van iets dat met Twitter makkelijker kan. Ik verwacht dat ik dit jaar alleen maar één of twee twitterstreams hoef te volgen om per minuut op de hoogte te blijven.

Net als voorgaande jaren zal ik dan een samenvatting, al dan niet met fouten erin, in de main stream media -- kranten, bijvoorbeeld -- terug kunnen zien, een dag of wat later. Als het al oud nieuws is.

Zoals Mashable! het al samenvatte:

Friends, bloggers, countrymen - lend me your ears. Citizen journalism is here and it works. The MSM is officially on notice.

Wanneer zijn we in Nederland zo ver?

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.