Bakkel wees de mensheid laatst op Dropbox, een simpel en enorm doeltreffend stukje software-plus-service, waarmee je enorm makkelijk bestanden kunt delen en/of synchroniseren tussen meerdere computers. Zie het maar een beetje als een iDisk, maar dan zonder prijskaartje van 79 kleuro.

Nadat je een account hebt gemaakt, kun je op elke computer waar je het wilt gebruiken een client downloaden (er is een versie voor Mac OS X, Windows en zelfs Linux), en dat is het eigenlijk wel. In je home directory verschijnt een nieuwe map "Dropbox", en alles wat je daarin mikt, wordt automagisch gesynchroniseerd. Ga je naar een andere computer waar je ook Dropbox hebt geïnstalleerd, dan zie je al vrij snel de nieuwe toevoeging verschijnen.

Er is ook een publieke map (waar iedereen dus bij kan), en je kunt per map mensen uitnodigen. Het hele spul is ook nog eens via een web-interface te benaderen voor de gevallen waarin je geen client kunt installeren.

Maar één van de mooiste features, behalve dat het gewoon enorm simpel werkt, is dat je er automatisch version control bij krijgt. Als je een bestand wist, kun je dat in de web interface zien, en eventueel ook terugzetten. Overschrijf je een bestand met een nieuwere versie, dan kun je de oude ook weer terughalen. Super.

Voor 2GB opslag betaal je welgeteld niets. Wil je meer ruimte, dan moet je wel de poeplap trekken: voor $99 krijg je 50GB -- dus anderhalf keer zoveel ruimte voor dezelfde prijs als MobileMe, hoewel daar natuurlijk ook nog wat andere services aan hangen.

Hans gaf in een comment bij Bakkel al aan dat Microsoft ook zoiets biedt met Live Mesh, en verbazingwekkend genoeg is daar ook een Mac-client voor. Ik heb het niet geprobeerd, maar als ik naar alle informatie kijk werkt het wel een stuk omslachtiger dan Dropbox. Goed, je krijgt 5GB ruimte ipv 2GB en er zit -- net zoals in MobileMe -- ook wel iets van een remote management dinges in, zelfs met -- cool -- een web interface. In geval van MobileMe is die Mac-only, in geval van Live Mesh is die Windows-only. Weinig verrassend. Aangezien ik toch nog een artikel over Microsofts omslag naar cloud computing in de planning had zitten, kijk ik tegen die tijd nog wel wat uitgebreider naar Live Mesh. Nu lukt het me in ieder geval niet om ergens een download van een Mac client te krijgen -- "The Live Mesh extender is not currently supported on this device.", en daar mag ik het mee doen.

Voor nu blijf ik dus nog maar even bij Dropbox. Aangezien ik geregeld bestanden uitwissel met anderen, denk ik dat dit heel veel gebruikt gaat worden.