Mah Nà Mah Nà (tu tu dudu du)

Wedden dat je dat muziekje het komende uur -- of langer -- niet meer uit je hoofd krijgt?

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik had het een tijdje geleden met iemand over het muziekje "mah na mah na". Ik kende het uit de Muppet Show (vroeger had ik er een boek van waar het in voorkwam), maar de ander dacht dat het uit Sesamstraat kwam.

In zo'n geval is er natuurlijk maar één oplossing: Youtube. Ik had het filmpje al een tijd in mijn favorieten staan ­— Michael vindt 'em ook prachtig, en dan is het altijd makkelijker dan zoeken. Zie hier, in alle glorie:

(Video is intussen van YouTube verdwenen...)

Klaar. Dacht ik. Maar... wat zien we daar in de "related videos"? Juist, een Sesamstraat-versie!

(Nope, ook weg...)

Dit vroeg om meer onderzoek. Kwam het liedje nou uit Sesamstraat of uit de Muppet Show? Na wat rondklikken in related filmpjes ontdek je dan een versie uit de Muppet Show uit, waarschijnlijk, ook 1969...

(Helaas, ook verdwenen...)

Niet alleen wordt daarmee duidelijk dat het liedje ongeveer gelijktijdig in beide shows terechtkwam — niet zo heel vreemd, natuurlijk — maar in de beschrijving bij dat laatste filmpje stond een heleboel informatie over de muziek, onder andere waar het nummer nou precies vandaan komt.

Zit u?

Mah Nà Mah Nà komt van de soundtrack die Piero Umiliani schreef voor de film Svezia, Inferno e Paradiso (Sweden, Heaven and Hell) uit 1968. Niet zo maar een film, maar een shockumentary (Mondo, zoals dat genre schijnt te heten) over de seksuele escapades en het drugsgebruik in Zweden. Sensationeel gebracht, hier en daar ook in scene gezet, en voor die tijd behoorlijk heftig, want met topless en zo erin.

In de film vormde Mah Nà Mah Nà de muzikale achtergrond van een scene over sauna's vol fraaie dames. Een klein — SFW — stukje:

(Zelfs die was niet veilig...)

Dus. Een nummer dat de meesten van ons zullen kennen als sketch uit een kinderprogramma, is eigenlijk afkomstig uit een veertig jaar oude bijna-pornofilm. Als dat geen leuk weetje is voor op de eerstvolgende verjaardag, dan weet ik het ook niet meer.

Overigens is op Youtube ook het hele nummer te vinden — zij het minus het visuele spektakel — alsook een heel riedeltje remakes en spoofs. Persoonlijk vind ik deze wel lekker, en deze wel grappig. Liefhebbers en connaisseurs van de Italiaanse mondo-film kunnen de volledige film vast wel via BitTorrent binnenlurken.

Italiaans kunnen verstaan is dan wel een pré.

U nog goeie films gezien de laatste tijd?

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.