Iets waar ik toevallig achterkwam: je kunt Dashboard Widgets ook buiten Dashboard weergeven, dus "gewoon" permanent in beeld. Het werkt niet voor alle widgets, maar de Calculator, Kalender en Weather widgets doen het in ieder geval wel.

Hoe? Heel simpel:

Allereerst moet je even een kleine voorbereiding treffen. Bij mij was dat blijkbaar al gebeurd -- ik vermoed bij het installeren van Dashcode.

  • Open Terminal (in Applicaties » Hulpprogramma's)
  • Typ (of knip-en-plak) de volgende regel:
    defaults write com.apple.dashboard devmode YES
  • Druk op enter, sluit Terminal, log uit en opnieuw in.

Dat hoef je maar één keer te doen. Daarna kan de echte pret beginnen:

  • Ga naar Dashboard (vanuit je Dock, favoriete sneltoets of muisknop)
  • Pak een widget beet en houdt de muisknop ingedrukt
  • Verlaat Dashboard weer -- dat zal met de sneltoets moeten, aangezien je nu die widget aan het vasthouden bent en dus niet in je desktop kunt klikken
  • Laat de widget los als Dashboard uit beeld is... Voilà!

Een widget terug naar Dashboard slepen gaat op dezelfde manier, maar dan omgekeerd. Of je sluit de widget door Optie ingedrukt te houden terwijl je 'em aanwijst -- het sluitknopje verschijnt dan, waarmee je de widget kan sluiten. Dat werkt overigens ook in Dashboard zelf.

Zoals ik al zei, het werkt niet voor alle widgets, en aangezien de widgets die je naar je desktop sleept altijd boven alle vensters zweven, zitten ze soms ook in de weg, maar toch: cool. En vooral handig als je bijvoorbeeld even een paar berekeningen wilt doen met de Calculator: je hoeft nu niet iedere keer naar Dashboard toe, en als je klaar bent ruim je de boel weer netjes op.

Zelfs na bijna 15 jaar Apple-Fanboy-isme ben ik nog niet uitgeleerd... =]