Zo. Na een kleine adempauze, die ik nadrukkelijk niet heb gebruikt om de boel hier eens naar een fatsoenlijke versie van WordPress te tillen, wilde ik het even met u hebben over laptopjes en chipjes. En dus Apple, want die hebben weer Iets Gedaan.

Kleine laptopjes

Links en rechts zie je allemaal ultramobile-laptops opduiken. De Eee PC is er al een tijdje, en intussen zijn er al wat na-apers gesignaleerd. Als zelfs Aldi's huisleverancier Medion met een dergelijk apparaat komt, weet je dat die markt interessant is.

Apple heeft tot nu toe nagelaten een kleine laptop uit te brengen, en eerlijk gezegd zie ik ze ook niet instappen in een markt waar de apparaatjes een paar honderd euro kosten... Het miniscule formaat van de eee-achtigen -- zo'n 7 à 9 inch beeldscherm -- is misschien wat te heftig, maar de geruchtenstroom net voor het uitkomen van de Macbook Air bevatte wel een flinke hoeveelheid verzoekjes om een 12 inch model. In het verleden WAS er ook een kleine iBook, en Het Volk was daar tevreden over. Waarom is die leemte nog niet opgevuld?

Chipjes

Wat Apple wel heeft gedaan: PA Semi overnemen. PA Semi is een chip-toko die chips baseert op... de Power-serie van IBM. Dat is om meerdere redenen opmerkelijk: ten eerste heeft Apple destijds een behoorlijk succesvolle switch gemaakt van het PowerPC-platform naar Intel en bovendien schijnt PA Semi tot op het laatste moment voor die switch een serieuze gesprekspartner te zijn geweest. Op PowerPC blijven maar van leverancier veranderen, of naar Intel overstappen... het werd dus het laatste.

In ieder geval maken ze dus chips, of in ieder geval ontwerpen voor chips, die familie zijn van de good old PowerPC, maar dan beter presteren en minder prik verbruiken. Of zoiets, want ik begrijp eigenlijk te weinig van die hele chips-markt om dat goed te kunnen volgen, en het interesseert me ook maar matig.

Wat al helemaal niet duidelijk is, is waarom Apple 278 miljoen keiharde dollars heeft neergelegd. De een roept dat Apple weer terug naar PPC gaat switchen, de ander roept dat het een stok is om zo af en toe Intel een beetje met af te rossen als ze te bijdehand worden, weer een ander haalt er een vage patentaanvraag en verkondigt dat Apple in de games consoles gaat stappen, er is iemand die zeker weet dat de nieuwe chipjes hun weg naar een nieuwe iPhone gaan vinden. Of wat ook kan: Apple gaat ze inzetten om te voorkomen dat de ongewassen massa's MacOS X zomaar even op een Aldi-PC gaan draaien, of ze in bepaalde producten -- denk aan een AppleTV of tot nu toe niet-bestaande UMPC -- gaat stoppen.

Enzovoorts, enzovoorts. Zoals gewoonlijk is er niemand buiten Cupertino die precies weet wat er aan de hand is, maar niemand die zich door dat gebrek aan kennis laat hinderen.

Ja, dus, en nu?

Het leuke is: Apple kan inderdaad alle kanten op. MacOS X draait op PPC, Intel én ARM, en aangezien alles boven de iPod (dus vanaf de iPod Touch/iPhone) ook daadwerkelijk MacOS X draait maakt het wezenlijk niet uit welk chipje ze waarin stoppen. In theorie. Jobs is control freak genoeg om zoveel mogelijk in huis te willen doen, en bovendien geeft een "eigen" chip een ontegenzeggelijk voordeel tegenover alleen maar off the shelf spullen gebruiken -- al is het alleen maar omdat je het je concurrentie onmogelijk maakt dezelfde componenten te kopen en je hippe nieuwe product na te bakken.

Op zijn allerminst zwengelen ze er genoeg geruchten mee aan, en dat is altijd leuk. Persoonlijk blijf ik hopen op die UMPC, natuurlijk...