Wat zei u?

Dit kon wel eens voor een flinke groep mensen een heel stuk slijtage van de F5-knop voorkomen.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Tijdens het Trackback-verhaal zag ik in het voorbijgaan ook coComment genoemd worden, een nieuwe dienst die bijhoudt welke commentaren je op welke site hebt achtergelaten. Ik heb daar toen verder niets mee gedaan, maar intussen heb ik het eens kunnen uitproberen -- kunt u ook, een uitnodiging is intussen niet meer nodig -- en... nou ja, het werkt. De interface vind ik verschrikkelijk, want behoorlijk vol met Dingen Op Op Te Klikken, waarbij het merendeel binnen de coComment-site zelf blijft op allerlei overzichts- en informatiepagina's. Heus, ik ben geen internet-n00b, maar als het mij al zoekwerk kost om een link naar de originele discussie te vinden, hoe moet dat dan in hemelsnaam met Tante Trees van driehoog?

Het plaatsen van commentaren is verder niet wezenlijk anders: je tikt gewoon je commentaar in, maar voor je het verstuurt klik je nog even een bookmarklet aan. In de meeste gevallen zou dat het moeten zijn, en als coComment er niet in slaagt om de benodigde gegevens te vinden, dan krijg je de kans om die zelf in te vullen. Daarna kun je je eigen geneuzel terugzoeken of in een rustig hoekje op je eigen site tentoonstellen.

Een iets ander, maar wel gerelateerd gereedschapje is Co.mments. Die houdt niet zozeer jouw commentaren bij, maar de hele discussie waarin je meedoet. Of niet, want dat maakt verder niet uit: je kunt elke discussie bijhouden. Voor weblogs die niet per artikel een RSS-feed van de reacties aanbieden, en ook niet zo'n "mail me bij nieuwe reacties"-vinkje, is dit een uitkomst, en het is nog simpel ook: ook hier een bookmarklet, die je voor of tijdens of na je eigen commentaar gewoon aanklikt. That's it. Het enige nadeel is dat Co.mments iets minder goed omgaat met pagina's waar-ie de afzonderlijke commentaren niet kan onderscheiden: daar krijg je gewoon een "jammer maar helaas"-melding.

Persoonlijk spreekt het bijhouden van de hele discussie me meer aan dan alleen mijn eigen gemekker: op zich ben ik natuurlijk boeiend genoeg, maar ik ben vooral benieuwd naar de reacties en de context. Co.mments wint het op dat vlak, en mede door de veeeeeeel eenvoudiger interface en de prettiger RSS-feeds die je van de discussies kunt lurken, ben ik nu Co.mments-fanboy. Intussen staat het "hou de discussie bij" al een paar dagen onder het commentaar-formulier (wat Bakkel en Buxx ook al hadden gezien). In de volgende versie van DNZM komt die ook zeker terug, naast de al bestaande RSS-feeds en de toe te voegen mail-optie.

Want ik wil voor u natuurlijk het aller-aller-ALLERbeste.