Protip: zet XMP aan in je BIOS

En ik maar denken dat performance vanzelf gebeurde

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het is zover, ik ben nu toch eens toe aan een geheugenuitbreiding voor de desktop-pc. Dat betekent dus kijken of dat nieuw of tweedehands wordt, en dan kom je vanzelf in aanraking met wat begrippen waar je eerder nooit zo bij stil had gestaan.

Vooral omdat meerdere van de aangeboden tweedehands-kitjes een hogere snelheid of hoger voltage heeft, en ik me dan ga afvragen of dat gaat werken en niet iets om zeep helpt, of zo. Meestal niet, voor zover ik begrepen heb, al wordt de maximale snelheid natuurlijk altijd bepaald door de zwakste schakel, of dat nou je geheugen, je CPU of je moederbord is. Meestal.

Wat ik ook meerdere malen benoemd zag worden, is XMP, wat neerkomt op een stukje informatie dat een geheugen-latje aan boord heeft en waarmee het moederbord geïnstrueerd kan worden over snelheden en voltages. Dat moet je wel aanzetten, want anders pakt je moederbord gewoon een standaardwaarde.

In mijn geval stond dat dus uit, en ronkte het geheugen op 1333MHz, in plaats van de 1600MHz waartoe het in staat is. Oeps. Niet dat dat nou meteen een dag en nacht verschil maakt (daarvoor is de hardware verder wat te oud), maar het zijn toch weer een paar procenten die ik een paar jaar lang op de plank heb laten liggen... Dat heb ik dus maar meteen aangezet, en om verdere vraagstukken te voorkomen maar gewoon nieuw geheugen besteld; het moederbord slikt toch maar hooguit 16GB, dus dat zijn de kosten ook niet helemaal.

Maar goed, les van de dag, dus: XMP moet aan.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.