Mechanische toetsenborden

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik heb me tot nu toe met twee toetsenborden bezig gehouden; die van mezelf (die ik niet geheel standaard gebruik en waar al eens wat aan versleuteld is), en een toetsenbord dat ik voor mijn vrouw bouwde. In de toekomst zie ik daar nog wel knutselwerk bijkomen.

Switches

Ik ben op zoek naar De Ideale Switch (voor mij). Die reis begint met wat uitleg over waar ik op let bij het uitzoeken.

Als je een sloot willekeurige switches in handen krijgt, is dit een hulpje om ze identificeren.

Naast de groeiende lijst force curves van Theremingoat, is er ook een open lijst van curves, die vooral veel frankenswitches lijkt te bevatten.

Software

Voor "programmeerbaarheid" van een toetsenbord wil je QMKcheat sheet — of iets soortgelijks (ZMK voor draadloze borden, KMK als je van de Python bent). De keuze van firmware hangt ook af van de MCU in je toetsenbord.

Voor Keychrons en andere Sonix-gebaseerde toetsenborden is er SonixQMK (met als uiteindelijke doel om die code in QMK mainline te krijgen en de fork overbodig te maken).

Als QMK o.i.d. op je toetsenbord geen optie is, kun je het aan de host-kant opvangen met KMonad.

Profielen van keycaps

De vorm van de knoppen op het toetsenbord, en de mate waarin die, vanaf de zijkant gezien, al dan niet een ronding vormen over de rijen heen. Zie ook keycaps.info.