Gratis Geografisch Genot

Postcodes en (wereld)kaarten, maar dan vrij te gebruiken.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Via-via terecht gekomen, en gelijk gebookmarked voor in geval van nodig: de 6pp, een, zoals ze het zelf uitleggen, "webservice voor conversie van postcode naar straat + woonplaats + geo coördinaten". In simpele-zielen-Nederlands: de postcodegids, maar dan dus gratis en openlijk vie het web en/of allerlei API's toegankelijk, en met geo-coördinaten erbij. Dat laatste krijg je bij de Postcodegids dacht ik überhaupt al niet, en voor de rest van de informatie betaal je duizenden euro's. Niet bij 6PP dus, en dat verdient bergen kudo's.

Een volgende stap is dan natuurlijk Een Kaart. Je kunt allerlei gegevens combineren met Google Maps, en dat werkt over het algemeen heel erg prima omdat je ook daar allerlei API's hebt, maar... Het gebruik van Google Maps is niet altijd even vrij. Wel gratis, over het algemeen, maar sommige mensen nemen geen genoegen met Free as in beer.

Dat leidt dan tot OpenStreetMap (Nederlandse site), dat kort door de bocht een Google Maps door vrijwilligers is. Intussen wordt dat al gebruikt door, om maar wat te noemen, Rijkswaterstaat en Hi WaarZitWie. Juist vanwege die vrijere licentie.

Een ander groot voordeel van OSM is de beschikbaarheid van de kaarten in vector-formaat, waardoor ze ook bruikbaar zijn op papier, en bijvoorbeeld in Flash applicaties, nog los van alle prachtige mashups die te bedenken zijn. En in tegenstelling tot bij Google, waar de data uiteindelijk eigendom van Google wordt, werkt bij OSM alles onder een Creative Commons-licentie.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.