De beste post over Google Chrome OS tot nu toe, zo ongeveer

Google WIL het op dit vlak niet eens van Microsoft winnen!

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het halve internet rent als een kip zonder kop rond, want Google Heeft Een OS Aangekondigd, OMG. Boeit verder niet dat het helemaal nog niet uit is, of dat er zelfs maar ergens een Developer Preview lijkt te zijn -- wat Chrome OS wat mij betreft nog stevig in het vakje vaporware houdt -- maar Google en OS in één zin, daar krijg je heel wat mensen mee gek.

Het gros van de reacties is er eentje van de volgende drie:

  • OMG OMG OMG Microsoft kan wel opdoeken OMG OMG OMG want alles dat Google aanraakt verandert in goud OMG OMG OMG where do I sign up, kortom, men gaat ervan uit dat Google een succesvol OS neerzet, dat als eerste een gigantische deuk in de Windows-hegemonie gaat slaan.

  • OMG OMG OMG Wie denken die lui van Google dat ze zijn OMG OMG OMG (Linux|Windows|Mac) forevah, bitches OMG OMG OMG dit wordt niks, oftewel de mensen die zeker weten dat dit gaat floppen, omdat Google geen OS neer kan zetten, omdat Netbooks geen interessante markt zijn, of omdat niemand een deuk in de Windows-hegemonie kan slaan.

  • Meh.

Ikzelf val ongeveer in het derde kamp. Nee, dit is geen exacte wetenschap, en er zijn meer dan drie mogelijke reacties, etc etc. Het gaat maar even om het idee.

Er zijn allerlei redenen aan te voeren waarom een Linux-kernel met een custom grafisch schilletje en een browser wel of niet kan werken. Ik denk dat de meeste van die redenen, zowel de voors als de tegens, wel kloppen. De groep die overstapt naar Chrome OS zal voornamelijk bestaan uit hard-core geeks en mensen die dit met een netbook meegeleverd gaan krijgen -- met Asus en Acer als hardware-partners kun je daarop wachten, en dan heb je het wel gehad. De overgrote meerderheid blijft op Windows of MacOS X zitten, een minderheidje blijft met een "normale" Linux werken.

Even voor de goede orde: zowel Google's Android als Palms WebOS zijn gebaseerd op Linux met een kek schilletje. Nieuw is het dus allerminst.

Veel interessanter vond ik de post van Ben Parr op Mashable:

Getting you to spend more time on the web is why Google based its OS on Chrome. You can expect that Microsoft and Apple will incorporate the best features of Chrome OS in their future iterations. That’s exactly what Google wants (and by the way, since Chrome OS is open-source, Google’s making it easy).

As long as you’re on the web, Google wins. So we need to stop framing the Google-Microsoft battle in the context of “Chrome OS vs. Windows,” because Google will not win a straight up battle. And guess what? That’s not Google’s goal. We need to frame it in the larger context of the Google Revenue Equation and how much time we spend on the web.

— The Google Revenue Equation, and Why Google’s Building Chrome OS

Voor wie de post zelf niet wil lezen (foei, ik link er verdorie niet voor niks naartoe!): het zal Google een rotzorg hoe en waarmee je browst, als je maar browst. En zo af en toe op een advertentie klikt, waarvan een groot deel van Google is. De meeste mensen weten immers helegaar niet wat een browser is, en het zal ze een kouwe rotzorg zijn ook. Datzelfde geldt grofweg voor besturingssystemen.

Het draait dus gewoon om het geld. Who would've thought.

Ik vind dit tot nu toe een van de meest plausibele verklaringen over dat hele Chrome OS. Wat mij betreft kunnen we over naar de orde van de dag, op zijn minst tot Google dat spul ook daadwerkelijk klaar heeft.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.