De PineTime, een paar maanden later

Tijd vliegt, horloges soms ook.

Begin augustus meldde ik blij dat mijn PineTime binnen was. Intussen zijn we twee maanden verder, tijd om er iets meer over te vertellen!

Waarom koopt een weldenkend mens eigenlijk een PineTime?

Zoals ik dat eerder al verwoordde:

het idee smart-ish watch staat me wel aan, en als daar een opensource firmware op draait is dat alleen maar beter.

Dat was de korte versie. Om er iets meer vlees aan te geven: een volledige grote-mensen-smartwatch zoals Apple en Samsung die verkopen, hebben in mijn ogen wat nadelen. Ze zijn meestal vrij prijzig, niet open in de zin van "het is jouw apparaat waar je mee kunt doen wat je wil" en eerlijk gezegd is een flink deel van de functionaliteit overkill voor mij. Ik hardloop niet, ik bel niet vaak, ik ben niet vaak in situaties waar ik per se e-mail moet sturen maar niet mijn telefoon bij de hand heb - dat laatste komt zelden tot nooit voor.

Mijn telefoon staat af en toe wel op stil, of ligt net iets te ver om op een schermpje te kijken, en dan is een tweede manier van notificaties ontvangen wel nuttig. Ook de mogelijkheid om het iets meer jouw apparaat te maken door de weergave aan te passen vind ik fijn. Het zijn allemaal geen hele hoogdravende zaken - vandaar dat ik er ook geen honderden Euro's voor wil aftikken - maar wel van die kleine "quality of life"-dingen.

Intussen is er een groeiende markt aan redelijk betaalbare horloges die je aan een telefoon kunt knopen, maar vaak zijn dat dan wel apparaatjes waarvan de firmware een zwarte doos is, met een redelijke kans dat er nooit een update of uitbreiding op komt.

Pine64 doet dat anders met de PineTime, net zoals ze dat met de PinePhone, PineTab en andere PineDevices doen. Op de productpagina beschrijven ze het als

a free and open source smartwatch capable of running custom-built open operating systems. Some of the notable features include a heart rate monitor, a week-long battery, and a capacitive touch IPS display that is legible in direct sunlight. It is a fully community driven side-project which anyone can contribute to, allowing you to keep control of your device.

Dat "Free" is bedoeld als in vrijheid, niet als in bier, maar duur is-ie niet. Althans... zolang je de verzendkosten en inklaring naar de EU buiten beschouwing laat. Maar met een paar man een aantal PineTimes inslaan en de verzendkosten delen, drukt de prijs genoeg om het als Semi-speledingetje te halen.

Want... het is een community-project, dus geen garanties over vlekkeloze werking. Dat in het achterhoofd houdend, viel het me allemaal niet tegen.

De werking van de PineTime - hardware

Zullen we dingen als "wat voor processor" en "hoeveel geheugen" gewoon overslaan? Los van die voor dit soort apparaten weinig zeggende cijfers, is de hardware best OK. Niet al te debiel groot, helder touch-schermpje, redelijke haptics - de Mi Band vond ik bij notificaties meer zoemend en al snel irritant, de PineTime geeft kortere tikjes die ik beter kan verdragen. Oh, en een bandje dat lekker soepel is en een klassieke gesp heeft, zodat-ie niet zomaar los schiet...

...Behalve dat dat dus wél gebeurde. Niet bij de gesp, maar bij het pinnetje bij de kast. Meermalen, met een ongeplande vliegles voor de PineTime tot gevolg. Na een paar van die lessen hield de bewegingssensor het voor gezien, en had ik dus geen stappenteller meer (ietwat jammer, maar te overleven) en moest ik de knop gebruiken of op het schermpje tikken om te zien hoe laat het was - minder irritant dan ik vooraf verwachtte, en met een geweldige accu-levensduur tot gevolg.

Best een redelijke eindsprint...

Toch heb ik er maar een mailtje naar de supportdesk aan gewaagd, en na een paar keer over en weer (probeer een factory reset / firmware opnieuw installeren / laten leeglopen voor een volledige herstart) werd er niet moeilijk gedaan en kreeg ik een nieuwe PineTime opgestuurd. Die is tot nu toe trouw om mijn pols blijven zitten, dus ik vermoed dat de eerste een maandagmorgenmodel was. Ik hoefde 'm niet eens terug te sturen, dus daar kan ik later nog eens mee pielen met alternatieve firmware of zo.

De werking van de PineTime - software

De PineTime is een companion device, op zichzelf doet het niet zoveel. Behalve bluetooth is er geen manier om er data in en uit te krijgen, geen wifi, geen esim, zonder de tijd eerst van buitenaf te krijgen, weet-ie niet eens hoe laat het is.

Voor de meeste companions levert de maker een appje voor Android en iOS, bij voorkeur met een eigen cloud service eraan. Dat ligt bij de PineTime iets anders, daar zijn meerdere, onafhankelijke projecten omheen bezig om te koppelen met diverse platformen. Voor Android is er bijvoorbeeld GadgetBridge (dat ook met andere devices kan verbinden), voor iOS is er... geen idee, eigenlijk, al is er geloof ik wel iets in de maak, en voor Linux en SailfishOS bestaan Amazfish en Siglo.

Zo'n companion app kan de tijd op je PineTime dus goed zetten, nieuwe of andere firmware flashen, notificaties doorgeven, de muziekspeler op je telefoon laten bedienen en, eh, dat was het dan wel zo ongeveer. Omdat InfiniTime, de meestgebruikte firmware voor de PineTime, nog behoorlijk in beweging is en nog niet voor alle gegevens een stabiele API heeft, valt dat allemaal onder het kopje "binnenkort, hopelijk, en voel je vooral vrij om zelf met een voorstel te komen". Aangezien mijn C++-kennis wat gebrekkig is, wordt dat laatste hem niet.

Maar de developers die wél kundig zijn, zijn enthousiast bezig, en in de tijd dat ik de PineTime gebruik, zijn er al meerdere firmware-updates geweest.

Dat is ook wel nodig ook, want er zijn nog genoeg ruwe hoekjes. Tot voor kort verloor de PineTime regelmatig de verbinding met de telefoon en was een reboot (of soms meerdere) van het horloge de enige manier om dat weer vlot te trekken. Bij mij is het nog steeds regelmatig nodig. Dat is verder geen echte klacht - ik wist waar ik aan begon en ik heb er alle vertrouwen in dat men er uiteindelijk in slaagt de boel draaiende te houden. Ergens binnenkort, hopelijk.

Dus, eindoordeel?

Als project en als onderdeel van de bredere filosofie van Pine64 is de PineTime absoluut geslaagd. Het is misschien nog niet voor iedereen en zijn moeder al daily driver-materiaal, maar het komt wel steeds dichterbij.

En wie weet inspireert het andere fabrikanten om meer met open hardware te komen, en consumenten om meer om open hardware te vragen. Een soort halo-effect.

Wat mij betreft een mooi toekomstbeeld!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.