Die keer dat ik LineageOS op mijn telefoon smeet

Had ik veel eerder moeten doen!

Ietwat onverwacht bracht OnePlus een tijdje terug een upgrade uit voor de OnePlus 6: OxygenOS 11, gebaseerd op Android 11. Dat was de derde major upgrade voor het apparaat, niet geheel shitty voor een Android-telefoon. Helaas was de ervaring niet helemaal wat ik ervan gehoopt had.

Om maar wat te noemen: het uit de zijkant vegen om terug te gaan botste met de optie in sommige apps om een zijbalk tevoorschijn te toveren. Onder Android 10 was het allebei te doen (beetje afhankelijk van de plaats waarop je veegde), maar in de nieuwe versie werkte het gewoon niet - behalve als het heel af en toe wel werkte, om je eraan te herinneren hoe het óók kon.

Ander dingetje: het OnePlus-lettertype had een vermageringskuur gekregen, dus het was voor mij kiezen tussen Roboto gebruiken (saaaai) of met moeite teksten kunnen lezen.

Het voor de kamelenrug noodlottige strootje was echter de levensduur van de accu. Die was dramatisch slecht geworden. Nu is het toestel al een paar jaar oud, dus een afname van de capaciteit is te verwachten, maar gevoelsmatig was het plotseling wel érg veel minder.

Je kunt dan drie dingen doen: als een brave consument maar weer een nieuw toestel halen, een factory reset uitvoeren, of er een ander systeem op knallen.

Optie één zag ik niet zitten (geen grote pijnpunten die de uitgave, verspilling en milieubelasting de moeite waard maken), optie twee wordt vaak aangeraden na een grote upgrade, maar zou niets doen aan het lettertype, de slechtere gestures of de andere ergernisjes in OxygenOS, en optie drie kan niet zomaar met alle toestellen, maar wél met die van OnePlus - dat was één van de redenen om destijds dit toestel te kiezen.

In het verleden had ik al vaker third party ROMs op telefoons gehad, met wisselend succes, en uiteindelijk heb ik dus maar besloten om het met LineageOS te proberen.

Man, wat een verademing.

De accuduur is belachelijk veel beter geworden, de lettertypen zijn allemaal leesbaar zonder volledig karakterloos te zijn, gestures werken zoals het hoort, overgangsanimaties van de launcher doen het allemaal en verdomde soepel ook, terminalsessies in de achtergrond worden niet om de haverklap verbroken, en omdat je bepaalde commando's als root kunt uitvoeren, kan F-Droid nu automatisch en volledig apps installeren en updaten, zonder "wil je deze app installeren?"-zeurdialoogjes. Het hele systeem loopt gewoon beter.

Het enige nadeel is dat de betaal-app van mijn bank het expliciet verdomt, waardoor ik als een holenmens mijn pinpas moet gebruiken. Misschien fixen ze dat ooit, en anders kan ik er wel mee leven.

Ik had dit véél eerder moeten doen.

Ik heb ook nog even overwogen om de gok met PostmarketOS te wagen, dus een volledige grote-mensen-Linux, maar dat is nog iets te ver van "daily driver status" af, ben ik bang. Ik verwacht dat dat met een volgend toestel wel gaat lukken.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.