Nu

Dit is mijn "now-page". Op deze pagina houd ik bij waar ik zoal mee bezig ben en wat me interesseert. Een beetje wat je normaal gesproken met iemand bespreekt als je diegene al een tijdje niet gezien hebt, en dan tegenkomt op een verjaardag, of zo. Daarbij is "nu" wel een klein beetje een rekbaar begrip, ik ga dat niet elke vijf minuten zitten bijwerken, natuurlijk...

Werk

Op het werk ben ik bezig met het optuigen van een nieuwe site voor een klant. CMS is Bolt (goh), ontwerp is aangeleverd, het CMS is ingericht, en het ontwerp grotendeels omgezet in code. Leuk onderdeel (waarvan ik best trots ben dat dat gelukt is), is een geanimeerde opleuking van kopteksten; in het CMS onderstreep je een woord, en aan de voorkant komt die onderstreping als een getekende kriebel onder dat woord te staan. Iets met SVG, animaties, en een snufje CSS.

DNZM

Daarbuiten ben ik bezig met DNZM zelf; nu ik eindelijk de overstap naar Bolt 5 heb gemaakt, hoef ik van mezelf niet meer te wachten met allerlei andere dingen waarmee ik al een tijd rondloop, en waarmee ik hoop de boel van blog naar digitale tuin te kunnen tillen. Hier en daar heb ik al wat pagina's gemaakt van notities uit Joplin. Uiteindelijk moet de digitale tuin een groeiend, bloeiend geheel gaan worden.

Er begon ook layout-technisch weer eens wat te kriebelen; dat is uiteindelijk uitgemond in een nieuw smoelwerk.

Niet alleen ziet het er allemaal flink opgefrist uit, het is een stuk lichter in code en alle microformats-dingen lijken ook nog eens te kloppen. In dat kader ben ik me ook eens wat in webmentions aan het storten.

November en december waren de maanden waarin ik een paar bijdragen aan Bolt heb kunnen leveren om wat jeuk te bekrabben, onder andere een werkende Markdown-editor en iets uitgebreidere rendering1, goed-werkende relaties en het ophalen van vorige en volgende content op datum. Little things, maar toch.

Homelab / zelf-hosterij

Na een paar dagen downtime van Mastodon.nl, eind september, heb ik ook besloten om een eigen instance van GoToSocial op te tuigen; ik gebruik dat intussen tot redelijke tevredenheid. Nu het ineens "mijn eigen ding" is, in plaats van weer een zoveelste account ergens anders, merk ik dat ik het toch iets meer gebruik. Dat een paar weken daarna ineens Twitter volledig ontploft draagt daar ook een steentje aan bij, en zorgt ervoor dat alle andere plannen even wat op de achtergrond raken.

Lezen en loeren

Ik ben me door de The Culture-boeken heen aan het werken en bezig aan het laatste deel, The Hydrogen Sonata. Het is weer eens een ander soort SF dan wat ik meestal lees, en Banks is ook een schrijver die... hoe zeg je dat, er wat meer schrijverij in stopt. Ik pik weer wat woorden en termen op die ik daarvoor nog niet had gehoord of gelezen, zonder dat het erg storend is. De premisse is ook interessant: toekomstige samenleving (niet "de Aarde maar dan in de toekomst"), post-schaarste, dus iedereen kan zich richten op maximaal plezier en persoonlijke ontplooiïng, en dan kijken wat dat doet in de interactie met andere samenlevingen, die nog niet zo ver zijn, of er hele andere normen en waarden op nahouden.

Series bingen lijkt vooralsnog even op een laag pitje te staan; er staat nog genoeg, maar ik heb het al zo druk...

Foto: Fallon Michael


  1. Hee kijk, een voetnoot!