Nu

Dit is mijn "now-page". Op deze pagina houd ik bij waar ik zoal mee bezig ben en wat me interesseert. Een beetje wat je normaal gesproken met iemand bespreekt als je diegene al een tijdje niet gezien hebt, en dan tegenkomt op een verjaardag, of zo. Daarbij is "nu" wel een klein beetje een rekbaar begrip, ik ga dat niet elke vijf minuten zitten bijwerken, natuurlijk...

Werk

Recentelijk heb ik een volledig nieuwe site (of eigenlijk twee sites, maar technisch gezien redelijk copy-pasta van elkaar) opgeleverd. Livegang was onderdeel van een meervoudig feestje (zoveeljarig bestaan, opstarten van een nieuwe bedrijfstak), dus dat was ook nog wat gezelliger dan op wat knopjes duwen en een mailtje sturen met "nou, hij staat live" erin. CMS-technisch gelijk door met een volgende klant, die al een Bolt-site heeft, maar die wel een kleine opfrisbeurt (en een nieuwere versie van Bolt) kan gebruiken.

Daarnaast is ons flagship platform in de laatste stadia van een overgang van PHP 7.4 en Symfony 5 naar PHP 8.1 en Symfony 6, iets waar ik als developer ook behoorlijk blij van wordt, en wat een mooi kersje op een taart van een fikse stroom grotere en kleinere verbeteringen is die we de afgelopen tijd hebben doorgevoerd.

DNZM

Na de overstap naar Bolt 5, de verschuiving richting digitale tuin, een nieuw smoelwerk en de toevoeging van webmentions staat het toevoegen van Vernuftige Nieuwe Shit™ aan deze webzijde op een wat lager pitje.

Ik zie dat er iets nog niet helemaal soepel loopt in het weergeven van relaties, dus Daar Moet Ik Nog Eens Wat Mee, maar ik heb er geen bloedspoed mee.

Homelab / zelf-hosterij

Ik heb in mijn setup een aantal VMs draaien, waaronder Home Assistant en een DNS-filter; ik ben dat rustig-aan een beetje aan het samenvoegen, zodat ik met een paar VMs minder toe kan (dat scheelt weer updates draaien en overhead), en het scheelt ergernis omdat verdorie voor de zoveelste keer de Home Assistant-VM zijn verbinding met de gekoppelde USB-apparaten (voor Zigbee en het uitlezen van de energiemeters) is verloren en ik dus een goed deel van januari geen informatie over de zonnepanelen-opbrengst heb. Grr.

Het uitlezen van de energiemeters én de Zigbee-stick is intussen naar een Raspberry Pi geschoven, die, mocht die het overzicht over de USB-apparaten kwijt zijn, snel en met weinig impact herstart kan worden.

Knoppendrukkerij

Na lang wikken en wegen (en een boel woorden erover schrijven), was er een zelfbouw split keyboard-bouwpakket besteld, en een sprotje switches om erin te drukken. Dat heeft intussen in een toetsenbord geresulteerd, waarop ik nu met plezier aan het tikken ben.

Lezen en loeren

Ik heb even een kleine leespauze ingelast nadat ik de The Culture-serie heb gehad. Er is nog genoeg van Banks te lezen, en ook genoeg andere series, maar het gaat wat minder hard dan de paar maanden ervoor.

Intussen zijn we in rap tempo door The Umbrella Academy heen gegaan, en zitten we met smart op het laatste seizoen te wachten.

Foto: Fallon Michael