Gebruik microformats om je pagina's machine-leesbaar te maken

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Microformats maken onderdelen van je pagina's machine-leesbaar, door expliciet aan te geven "dit is de titel, hier begint en eindigt de inhoud, dit is de auteur". Binnen Indieweb wordt hier druk gebruik van gemaakt om de verschillende stukken software effectief hun ding te laten doen.

Behalve onderdelen van een pagina (een h-entry), kunnen er ook gegevens over personen worden gespecificeerd (met een h-card).

Visitekaartje

Een h-card is een soort visitekaartje met gestructureerde informatie. Dat kan over de eigenaar van een site gaan, maar ook over iemand die een commentaar achterlaat.

Een h-card op de homepage van een site wordt meestal wel gezien als dé persoon die erachter zit. Anders gezegd is de URL van die site dan "een link naar het visitekaartje".

Vanaf andere pagina's kan ik met rel="author" haar de homepage linken en dan zouden ook die qua eigenaarschap wel goed moeten zitten.

Een h-card bevat o.a.:

De complete lijst met properties

Posts, articles, notes, pages...

De term post is wat te breed en beschrijft zowel de inhoud in de breedste zin (notes, pages etc. zijn posts), en ook de handeling van het plaatsen zelf.

Het merendeel van wat ik schrijf is onder article te vatten. Gebruik van note is waarschijnlijk niet aan te raden. Een 'page' is vooral voor de "keystone"-pagina's (now, about, contact).

Alle properties van h-entries.

Opmaak van een post

Een h-entry is de basis-entiteit die alle eigenschappen van een artikel of pagina vastlegt.

Minimaal:

Optioneel:

Nog een draft of voorstel: